12:23 / 27.11.2020.

Autor: HRT

Bačić i Grbin o glasovanju o Ćoriću i ovršnom zakonu

-

-

Foto: - / -

Današnje glasovanje kojim je oporba jedva prikupila glasove, govori o svojevrsnom rasulu u oporbi, kazao je Branko Bačić. Grbin odgovara da se HDZ ne bori protiv korupcije.
Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a kazao je u Saboru novinarima da je glasovanje o pokretanju postupka za opoziv ministra Tomislava Ćorića pokazalo "snagu vladajuće koalicije i rasulo oporbe". Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, navodi da rezultat glasovanja u Saboru "pokazuje da HDZ-u i njegovim partnerima javni interes nije primaran".

➡️ Sabor - nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja ministru Ćoriću
➡️ Ujedinjena oporba pokrenula opoziv ministar Ćorića 
➡️ Salapić: Izmjene Ovršnog zakona stupile bi na snagu 1. prosinca 
➡️ DZS: BDP u trećem tromjesečju 2020. realno manji za 10,0% 
➡️ Nove mjere za suzbijanje koronavirusa

Današnje glasovanje kojim je oporba jedva prikupila glasove, govori o svojevrsnom rasulu u oporbi, rekao je Bačić.

- Kad tako pompozno najavljujete zahtjev za opozivom ministra Ćorića, a na kraju trećina vaših zastupnika ne podupre vlastiti zahtjev za opozivom, dovoljno govori. Mi smo danas pokazali jedinstvo vladajuće većine i rasulo među oporbom. Na političkoj sceni je koalicija između SDP-a, Domovinskog pokreta, Mosta, Hrvatskih suverenista i Zeleno-lijeve koalicije i Radničke fronte. Čudi me da SDP olako prelazi preko kvalifikacije zastupnice Karoline Vidović Krišto da su oni sudionici udruženog zločinačkog koruptivnog i lopovskog pothvata. Današnje glasovanje  pokazalo je da je unutar oporbenih redova situacija takva da bi se oni trebali zabrinuti, dodao je.

Govoreći o ovršnom  zakonu rekao je da se njime "pojednostavljuje ovršni postupak i povećava iznos na koji se ne može provoditi ovršni postupak". Napominje da je usvojen i amandman SDP-a da Vlada može svojom odlukom proglasiti moratorij na provedbu ovrha u trajanju od šest mjeseci.

Nije iznenađen padom BDP-a u trećem tromjesečju od 10%. Taj je pad očekivan, rekao je Bačić, navodeći kako bi vjerojatno bio i veći da Nacionalni stožer Civilne zaštite proljetos nije utvrdio mjere koje su omogućile uspješnu turističku sezonu. Istaknuo je i da će iduće godine BDP rasti.

Bačić je pozdravio premijerovu najavu da će se kažnjavati građane koji se ne pridržavaju mjera zaštite od zaraze Covidom. S obzirom da postoje zakonom predviđene kazne za pravne osobe, (treba) omogućiti i kažnjavanje fizičkih osoba za nepridržavanje mjera, kazao je. 

Dodaje da se zauzima da se nastavi s pružanjem potpore za očuvanje radnih mjesta, održavanje financijske likvidnosti i poslovnih aktivnosti poduzetnika, za što će država u ovoj godini izdvojiti više od 8, 1 milijardi kuna.

Peđa Grbin, odgovarajući na pitanja o izglasavanju povjerenja ministru Ćoriću, kazao je da "odluka većine da stane iza ministra Ćorića pokazuje da HDZ-u i njegovim partnerima briga o javnom interesu nije primarna".

- Oporba i jest oporba jer nema većinu u Hrvatskom saboru. Glasanje o povjerenju je zapravo rasprava o tome podržava li vladajuća većina rad pojedinog ministra ili vlade u cjelini, kada im se na teret stavlja neko loše, ili u slučaju Ćorića, nezakonito postupanje. Potpuno je jasno da je priča o borbi protiv korupcije, o tome da postoji drugi HDZ, da su oni brana od korupcije u RH - naprosto izmišljotina i laž. To je ono što je bitno, kazao je.

Govoreći o ovršnom zakonu kazao je da on ipak  ima elemenata koje treba podržati kao što je, kako kaže, pitanje isključenja božićnice, sindikalne pomoći ili dodatka za djecu iz onog kruga primanja koja mogu biti obuhvaćena ovrhom.

- Kada tome dodamo činjenicu da je Vlada ipak prihvatila naš amandman kojim se  omogućuje da se uvede moratorij, onda je ono što je dobro u zakonu prevladalo nad onim što je loše. Zato smo mi zakon podržali, dodao je. 

Hrvatska je u izvanrednom stanju ako ćemo ljudima zabraniti stvari koje u redovnim okolnostima ne bi zabranili i ako ćemo ih kažnjavati zbog stvari koje su inače dopuštene, kazao je Grbin govoreći o epidemiološkim mjerama i eventualnom kažnjavanju.

Dodao je da je dobro što su se mjere počele donositi, da je Vlada shvatila i da je premijer jučer priznao da dosadašnje mjere nisu imale učinka, ali i dodao da, ako se želi da se mjere ubuduće primjenjuju i da imaju učinka, onda se na tome treba raditi zajedno, u skladu s Ustavom. Grbin smatra da oni koji neće moći obavljati svoju gospodarsku djelatnost moraju biti kompenzirani, i to ne samo zbog poslodavaca, nego prvenstveno zbog radnika, jer, u protivnom, pad BDP-a u budućnosti će biti samo veći.

Izjavio je i da Hrvatska ima najveći pad BDP-a u odnosu na bilo koju drugu članicu EU-a. Smatra da je neophodna pomoć građanima, a time i gospodarstvu. Poručuje da Vlada od ponedjeljka, kada zakon stupa na snagu, mora donijeti odluku o uvođenju moratorija na ovrhe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!