Bačić: Izmjene saborskog Poslovnika bit će predstavljene idući tjedan

19.01.2018.

15:24

Autor: HRT

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je u Hrvatskom saboru da su pripreme izmjena saborskog Poslovnika pri kraju i bit će predstavljene oporbi idući tjedan.
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je u Hrvatskom saboru da su pripreme izmjena saborskog Poslovnika pri kraju i bit će predstavljene oporbi idući tjedan, naglasivši kako su se pri izmjenama ugledali na poslovnike njemačkog, kanadskog i ruskog parlamenta.

"Imali smo sastanak klubova stranka vladajuće većine i mislim da smo već pri kraju pripreme tog prijedloga izmjene Poslovnika i idući tjedan ćemo ga predstaviti kolegama iz oporbe", izjavio je Bačić novinarima u Saboru. Najavio je da će se nakon toga održati i sjednica saborskog Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav koji je inače predlagatelj izmjena Poslovnika.

Na upit jesu li izmjene na tragu poslovnika njemačkog Bundestaga Bačić je kazao da su pogledali poslovnike njemačkog, kanadskog i ruskog parlamenta. "Iz tih poslovnika pokušali smo pronaći sredinu koja bi najbolje odgovarala radu Hrvatskog sabora i na tom su tragu neke promjene, promjene kada su stanke u pitanju, kada su pauze u pitanju, kada su replike u pitanju i povrede poslovnika", rekao je, posebno istaknuvši želju da se osnaži rad radnih tijela Hrvatskog sabora i tako im se da veća važnost.

Napomenuo je da se u sklopu izmjena Poslovnika raspravlja i o izmjeni 'aktualnog prijepodneva' u Saboru kako bi se ono dinamiziralo i bilo češće, odnosno da se izmijeni sustav postavljanja usmenih pitanja.

Inače, Most nezavisnih lista traži ozbiljnu, stručnu raspravu o izmjenama na nadležnom odboru, promjene Poslovnika u dva čitanja i njihovo donošenje uz konsenzus vladajuće parlamentarne većine i opozicije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!