Bačić: Loš igrokaz oporbe sveo se na govor mržnje prema Vladi i HDZ-u

06.09.2022.

13:02

Autor: T.V./HRT/Hina

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić nazvao je u utorak okupljanje cijele oporbe na saborskoj sjednici o kriminalu u Ini "lošim igrokazom koji se sveo na govor mržnje prema Vladi i HDZ-u" i najavio da će za desetak dana Odbor za gospodarstvo organizirati tematsku sjednicu o Ini.

- Sastanak oporbenih klubova je legitiman, ali ničemu konkretnom ne doprinosi. Očekivali smo da će sastanak, koji je neuspjela, loša kopija saborske sjednice, iznjedriti dokument koji će biti podloga za raspravu oporbenih klubova. Nema ništa od toga, sastanak se sveo na govor mržnje i uvreda na račun Vlade i HDZ-a, prokomentirao je Bačić oporbeni sastanak o aferi Ina.

- Takav govor mržnje HDZ ne prihvaća, kao ni uvrede koje više govore o njima nego o Vladi i HDZ-u, poručio je.

Oporba u kompaniji koja je djelomično u vlasništvu države, ali istodobno u većem suvlasništvu jedne multinacionalne kompanije, optužuje isključivo Vladu i HDZ za krađu koja se tamo dogodila, kaže Bačić i tvrdi da Ini nije počinjena šteta jer su intervencijom Vlade i njenih tijela blokirana ukradena sredstva.

- Umjesto da se traži odgovornost Uprave, koja je nečinjenjem i nedovoljnim angažmanom propustila prepoznati krađu u kompaniji, oporba uporno odgovornost prebacuje na Vladu, ne spominjući da postoji i drugi suvlasnik koji u njoj ima svoje predstavnike, istaknuo je. Vlada i HDZ odbijaju takav stav oporbe i traže odgovornost i smjenu svih članova Uprave, i iz Hrvatske i iz MOL-a, te očekujemo da se to na sastancima ovih dana ubrzo riješi, kaže Bačić.

Neće biti izbora u vrijeme velike inflacije i rasta cijena energenata

Kada je riječ o zahtjevu oporbe da se raspišu izvanredni izbori, Bačić odgovara kako je to neprihvatljivo u vremenu velike inflacije i rasta cijena energenata.

- Vlada je pripremila i danas će vladajućoj koaliciji predstaviti sveobuhvatan prijedlog mjera kako bi se nadišla teška ekonomska situacija za građane i poduzetnike, a oporba bi sve to zaustavila i prepustila ih krizi, a idućih nekoliko mjeseci bi se trebali baviti samim sobom. Mi to kao ozbiljna politička stranka nećemo dopustiti, poručio je.

Bačić smatra da je osim današnje sjednice bilo drugih mehanizama ako je oporba htjela ozbiljnu raspravu o Ini u Hrvatskom saboru, jer u pola radnih tijela u Saboru predsjedaju članovi oporbe.

- Mnogi od tih odbora direktno su vezani za ovu problematiku i mogli su kroz tematske sjednice nalaziti rješenja kako se ubuduće u sustavu državne uprave, ministarstava, Vlade i agencija ne bi mogli dogoditi ovakvi propusti, dodao je. Za razliku od njih, mi ćemo kroz Odbor za gospodarstvo u idućih desetak dana održati sjednicu koja će imati glavu i rep. Sjednica će se organizirati na temelju izvješća koje smo zatražili od HERA-e, HROTE-a i Ministarstva gospodarstva, a pokušat ćemo naći rješenja kako se više ne bi događalo da se u tako važnoj firmi poput Ine događaju neprihvatljive i kriminalne stvari, najavio je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!