09:17 / 28.02.2018.

Autor: D.M./i:b:/HRT

Bačić: Nema potrebe da političari imaju nadzor nad radom Agrokora

-

-

Foto: - / -

SDP-ov prijedlog ne donosi nikakva poboljšanja, smatra Branko Bačić.
Klub zastupnika HDZ-a sinoć je podupro izbor novoga izvanrednog povjerenika za Agrokor Fabrisa Peruška i zamjenicu Irenu Weber, nakon što je premijer Andrej Plenković izvijestio Klub s aktivnostima Vlade. U Agrokoru bi danas trebala biti obavljena primopredaja funkcija. Očekuje se da će Ante Ramljak Peruška uputiti u cijeli proces nacrta nagodbe, s obzirom na to da, kako je i sam Peruško jučer rekao, u detalje nije upućen.

"Weber je već jedno vrijeme u Agrokoru kao savjetnica za 'non core' business, a podmetanja iz redova oporbe tipa 'Ramljak nakon Ramljaka' ne stoje. To bi značilo da Ramljak iz pozadine vuče konce. Peruško ima iznimne kvalifikacije, neovisna je i stručna osoba. On je sam rekao da će koristiti postojeću strukturu, jer su i vjerovnici i dobavljači dali podršku premijeru da predloži Peruška i Weber. On je osoba iz sustava koja jamčli kontinuitet u smislu postizanja nagodbe s vjerovnicima i dobavljačima", kazao je u Studiju 4 Branko Bačić (HDZ). 

Komentirajući SDP-ov prijedlog izmjena 'lex Agrokor', kazao je kako HDZ može o tome razgovarati sa SDP-om, iako SDP-ovi prijedlozi "ne mijenjaju ništa bitno". "Lex Agrokor donesen je s ciljem da se spasi dužnika kako bi se spasilo gospodarstvo. Ni zakon o stečaju ni zakon o predstečajnoj nagodbi takvo što nisu pružali. Izborom Peruška vodilo se računa kako on ne bi došao u sukob interesa. Nema potrebe da saborski zastupnici ulaze u nadzor - nadzor trebaju imati vjerovnici, odnosno Trgovački sud. Mi političari možemo pomagati da se taj postupak razvije u najboljem mogućem smjeru", kazao je.

"U vezi s inicijativom oporbe za pokretanje opoziva ministrice Dalić disonantni su tonovi i s jedne i s druge strane. Nisam vidio jedinstvo oporbe u tome. Vladajuća većina je stabilna", poručio je Bačić. Dodao je da su u njegovoj stranci "sigurni da opoziv neće proći".

"Vladajući se neće služiti nikakvim smicalicama kako bi odugovlačili proces. Procedura je definirana Poslovnikom. Ali, dug je put od ideje do realizacije i prikupljanja potpisa. Nisam siguran da su baš svi u oporbi oduševljeni činjenicom da Most preuzima liderstvo u oporbi. Je li to zbog nekih odnosa u SDP-u, ne znam, ali jasno je da dok SDP šalje poruke zajedništva, a Most to bojkotira i na taj način se izvlači iz pozicije koju je nam je SDP jučer uputio", kazao je Bačić.

Proces izvanredne uprave u Agrokoru ide dalje, situacija se polako stabilizira, rekao je. "Oporba pokušava rušiti dogovor koji je sama predložila. Kao što znate, SDP je poslao poruku kako bi pristao na zajedništvo u vezi s projektom nagodbe u Agrokoru. S jedne strane šalju poruke zajedništva, a s druge, rekao bih, SDP prepušta liderstvo u oporbi Mostu, pristajući na njihov prijedlog da se opozove potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić. Dakle, oporba voli gubiti i mislim da će i peti put doživjeti poraz", zaključio je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!