Bačić: Nemam 100 dana, moramo krenuti u ozbiljnu obnovu

17.01.2023.

10:11

Autor: V.K./HRT/Hina

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Budući ministar prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić u utorak je izjavio da nema uobičajenih 100 dana mira kao novi član Vlade i da mora pokrenuti ozbiljnu obnovu.

Nemam 100 dana, imam još vrlo malo mogućnosti pripremiti se i krenuti u ozbiljnu obnovu, odgovorio je Bačić na pitanje hoće li imati 100 dana mira kako bi se uhvatio u koštac s procesom obnove dolazeći na saborsku sjednicu na kojoj će biti izglasan kao novi član i potpredsjednik Vlade.

Naglasio je da je s postojećim stanjem dobro upoznat.

Na jučerašnjem saslušanju pred odborima predstavio je plan kako namjerava ubrzati obnovu, a odmah će se poslijepodne, kako je kazao, iz Sabora preseliti u Ministarstvo graditeljstva.

- Kada formiram svoj tim, prvi izlazak iz ureda bit će na Banovinu, najavio je, dodavši da će primopredaju dužnosti u Ministarstvu obaviti s državnom tajnicom s obzirom na to da je Ivan Paladina, kojeg Bačić zamjenjuje u Vladi, već razriješen.

- Izmjene Zakona o obnovi već su gotove, ovaj smo ga tjedan dorađivali i ići će u Sabor vrlo brzo. Ima mnogo toga za daljnju realizaciju, ali ubrzat ćemo sve postupke i procedure da se već u idućih 20 dana do mjesec pokrene obnova u skladu s planom koji sam predstavio jučer, istaknuo je.

Bačić je najavio da će svog prethodnika pozvati na sastanak kako bi zajedno još malo prošli stvari u Ministarstvu.

A u planu je predstavio drvene montažne kuće za one koji su i dalje u kontejnerima, što će biti adekvatniji smještaj dok čekaju obnovu svojih kuća.

Nije realno očekivati da se 2200 obitelji koje su u kontejnerima do kraja godine preseli u svoj dom i na ovaj način ćemo razliku koja je potrebna da svi budu prikladno smješteni rješavati montažnim drvenim kućama koje su prikladne za stanovanje. To bi bilo privremeno rješenje dok se ne završi obnova njihovih kuća, istaknuo je Bačić.

Smatra i da je Željko Reiner, koji od njega preuzima dužnost predsjednika saborskog Kluba HDZ-a, sjajno rješenje.

- Uvjeren sam da će i Klub HDZ-a i naša koalicija biti iznimno čvrsti i podržavati Vladu, zaključio je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!