16:28 / 01.10.2018.

Autor: HRT

Bačić: Nezakonitosti i nasilje neću tolerirati

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nikakve nezakonitosti i nikakvo nasilje neću tolerirati", kazao je Bačić komentirajući otkaze Dragi Ćosiću i Hrvoju Zovku.
"HRT u ovom trenutku ostvaruje dobre poslovne rezultate, provodimo mjere stabilizacije poslovanja te očekujemo da i ova godina bude financijski iznimno uspješna kao i prethodna, u kojoj smo, da podsjetim, imali 100 milijuna kuna dobiti, čime smo djelomično sanirali prenesene gubitke. Za ilustraciju mogu samo dodati da smo znatno smanjili zaduženost te refinancirali sve postojeće kredite i prosječna kamatna stopa nam je ispod dva posto", izjavio je u razgovoru za Jutarnji list glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

"Ništa se dramatično ne događa što se nije događalo tijekom povijesti postojanja HRT-a. Neki su možda odlučili zatvarati oči pred nepravilnostima, nezakonitim radnjama ili napadima na drugu osobu, a ja sam odlučio poštovati zakone i ne tolerirati ono što nije normalno da se tolerira i sliježe ramenima. Nikakve nezakonitosti i nikakvo nasilje neću tolerirati", kazao je Bačić komentirajući otkaze Dragi Ćosiću i Hrvoju Zovku. Dodao je kako su okolnosti vezane za ulaznice za SP u Rusiji narušile ugled EBU i HRT-u, a rezultiralo je otkazom ugovora o radu za dvojicu zaposlenika HRT-a. Izvijestio je i kako je vezano za nedavni prekid programa pokrenut sudski postupak osiguranja dokaza. "U tijeku je izrada nalaza i mišljenja vještaka. Nakon što isti dobijemo, poduzet ćemo odgovarajuće korake i o svemu obavijestiti javnost", kazao je.

Vezano za izvanredni otkaz Hrvoju Zovku kazao je: Nije tu riječ o svađi s urednicom, tu se radi o grubom napadu na urednicu. Medijska smo kuća i naravno da jako dobro znamo razlikovati svađu urednika i novinara te napad, prijetnje i uvrede. U ovom slučaju grubo se prešla granica obične svađe. Svemu je svjedočilo četvero zaposlenika! Odmah smo zatražili očitovanja urednice IMS-a Katarine Periša Čakarun, Hrvoja Zovka te četvero svjedoka koji su se tu zatekli. Odluka nije bila ni ishitrena niti ju je bilo jednostavno donijeti, međutim, nasilje se ne smije tolerirati. Time šaljete poruku ostalima da je to obrazac dopuštenog ponašanja. Što sam trebao čekati, da za dva dana netko nekoga i ozlijedi, smatrajući da je sve dopušteno. Ovo je velika kuća s oko 2800 zaposlenih i red mora postojati. Ako hoćete, ovdje je i muškarac napao ženu, nitko u društvu na to ne bi smio zatvarati oči. Pretpostavljam da će to imati svoj sudski epilog i zbog toga ne bih ulazio u detalje".

Kazimir Bačić je odbacio nevode Hrvoja Zovka o cenzuri, nemogućnosti izbora tema i gostiju u Studiju 4 te lošim tehničkim uvjetima. "To su zlonamjerne i manipulativne optužbe. Ja kao glavni ravnatelj nemam pravo miješati se u sam program, ali sam obavio razgovore s ravnateljem programa, glavnim urednikom televizije. Treba imati na umu činjenicu da HTV4 ima urednika kanala, urednicu IMS-a, a emisiju koju spominje Hrvoje Zovko uređuju dva urednika. Upravo to što je naveo u obrazloženju, da mu je zabranjeno da se bavi HDZ-om, bilo je u programu, politički analitičar kojeg je predložio Hrvoje Zovko zajedno s urednikom Petrom Vlahovom. I dan ranije na istu temu političke situacije u Hrvatskoj pa i HDZ-a gostovali su politički analitičari. Petar Vlahov, koji je urednik iste emisije, ne smatra da je cenzuriran ili onemogućen pri izboru tema", kazao je. Dodao je kako je organiizacija SEEMO u ovogodišnjem izvješću ocijenila da se stanje na HRT-u poboljšava u odnosu na 2016..

U obrazloženju izvanrednog otkaza Zovku HRT se, kazao je Bačić - pozvao na Istanbulsku konvenciju jer se radi o napadu muškarca na ženu. "Pitam vas, da je drugačija situacija, da je na tome mjestu šefa IMS-a bio muškarac, bi li drugi muškarac dao sebi za pravo da bude nasilan? Uvjeren sam da ne bi", poručio je. Ravnatelj HRT-a nije želio komentrati slučaj Saše Kosanovića koji je dobio radni spor protiv HRT-a, jer je spor pokrenut prije njegovog mandata. Također je kazao kako će sudsku presudu o mobbingu Milice Pavelić komentirati kad je dobije na uvid, a potom i poduzeti odgovarajuće korake.

"Mi se protiv komercijalnih televizija prvenstveno moramo boriti kvalitetom, a ne bih se složio da je gledanost uvijek na strani komercijalnih televizija, što pokazuju i rezultati nezavisne agencije za gledanost u prvih devet mjeseci u 2018.. Mi kao javni servis ne kupujemo turske sapunice, već ćemo se boriti protiv komercijalnih televizija s jakim domaćim dramskim, dokumentarnim i sportskim programom. Uz to, nakon razgovara s vodećim svjetskim produkcijskim kućama izabiremo najbolje svjetske filmove i nagrađivane serije", poručio je ravnatelj HRT-a, a na opasku vezano za Informativni program kazao je: "Borimo se protiv fake newsa. Možda nismo uvijek prvi, ali naše su informacije provjerene, sigurne i relevantne. Kad se radi o ozbiljnim temama, gledatelji se uvijek pouzdaju u HRT" koji je "snagu pokazao na velikim projektima poput SP-a u Rusiji, dočeka Vatrenih i ispraćaju Olivera Dragojevića".

Smatra kako je gubitak prava na prijenos utakmica hrvatske nogometne reprezentacije - veliki gubitak za HRT ali da i ostale javne kuće gube bitku s komercijalnim televizijama i njihovim ulagačima koji u određenom trenutku ne pitaju za cijenu i neracionalno kupuju prava za najveće svjetske događaje. Ravnatelj HRT-a najavio je kako HRT u slijedećoj godini planira investicije u novu tehnološku opremu i infrastrukturu vrijedne oko 80 milijuna kuna. Planira se obnova dopisništva u Dubrovniku te nastavak opremanja dopisništava HRT-a u zemlji i inozemstvu. Posebno je naglasio pripreme za praćenje predsjedanja Hrvatske EU-m 2020. Što se tiče Zabavnog programa trenutno se radi na projektu Dora 2019. u Opatiji, a nastavlja se s projektima “Voice”, “Pjevanje sa zvijezdama”, “Milijunaš”, “Lijepom našom”, “Volim Hrvatsku” i drugima. Priprema se i novo izdanje 'A strane'.

Na pitanje novinara o tajnosti izvješća o radu Nadzornog odbora HRT-a ravnatelj HRT-a je odgovorio: Bitna odrednica restrukturiranja je i težnja da HRT postane ozbiljna ustanova. Sukladno tome uobičajeno je da se na službene dokumente najviših tijela svakog poslovnog subjekta stavi oznaka poslovne tajne. Sva izvješća tijela HRT-a su dostupna osnivaču, Hrvatskom saboru, pa time i apsolutna kontrola nad javnim novcem", kazao je ravnatelj. Naglasio je kako je izvješće prethodnog NO HRT-a koji je upozoravao na neprevilnosti "dostavljeno DORH-u. "Moram podsjetiti da je Hrvatski sabor razriješio bivši Nadzorni odbor zbog kršenja zakona, a ne zbog ukazivanja na nepravilnosti", dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!