14:14 / 07.12.2021.

Autor: B.A./HRT

Bačić o Čoviću i Srebrenici: Mi u HDZ-u osuđujemo genocid

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: HTV / HRT

Vladajuća koalicija je jedinstvena, poručio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić danas nakon redovnog sastanka te koalicije.

Bačić je rekao da su se dijelom osvrnuli na protekle aktivnosti Sabora i Vlade, a raspravljali su i o ovom i idućem tjednu prije zimske stanke u radu Sabora.


Istaknuo je kako se sutra glasuje o državnom proračunu za 2022. s projekcijama za 2023. i 2024. te da su kao koalicija jasno na stavu potrebe da se izglasuje taj proračun.


- Data je od strane vladajuće koalicije puna potpora, vladajuća koalicija je jedinstvena, poručio je Bačić, dodavši da su svi partneri zadovoljni aktivnostima koje je premijer Andrej Plenković izložio.

O genocidu u Srebrenici


Izjavu predsjednika Zorana Milanovića o genocidu u Srebrenici Bačić je nazvao neopreznom.


- Držim da je svaki genocid jednak, tim više ukoliko je utvrđen i potvrđen od strane međunarodnih sudova, rekao je Bačić.


- Tu smo apsolutno jasni mi u HDZ-u, to je moj osoban stav, da se ne može dijeliti razina zločina koji je definiran genocidom ovisno o manjem ili većem broju žrtava, poručio je.


Na novinarsko pitanje o podršci čelnika bh. HDZ-a Dragana Čovića ukidanju Zakona o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici, Bačić je rekao da je Čović oko toga dao izjavu te nije htio dodatno komentirati.


- Rekao sam da osuđujem i mi u HDZ-u osuđujemo genocid koji se dogodio i tu nema apsolutno nikakve dvojbe o ocjeni genocida u Srebrenici, rekao je Bačić.


- U Srebrenici se dogodio genocid i svatko treba tu biti vrlo jasan u ocjeni i osudi pitanja strašnih zločina koji su se dogodili u Srebrenici, dodao je.

O Titu i obitelji Zec


Komentirajući inicijativu novoizabranog čelnika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca o vraćanju Trga maršala Tita, Bačić je rekao da je u Zagrebu jako puno izazova pred gradskom vlašću te da bi mu kao čelniku bilo koje stranke u gradu vraćati taj naziv bilo posljednje što bi mu palo na pamet.


- Ne bih ni podržao takvu inicijativu, osobno ne bih takvu inicijativu podržao. Tito je bio povijesna ličnost, ali Tito je bio prije svega i negativan u svom političkom djelovanju i ja držim da je to promašen prijedlog kojega je novi predsjednik SDP-a izložio, rekao je Bačić, dodavši da ne misli da je potrebno ulaziti u takve teme.


Na pitanje o Gotovčevom prijedlogu imenovanja ulice po Aleksandri Zec, Bačić je rekao da je to također pitanje za Gradsku skupštinu, dodavši da se radi o bolnom trenutku iz Domovinskog rata i hrvatske povijesti. Poručio je da svaku pojedinačnu žrtvu promatra u istom svjetlu te da ova vlada brojnim aktivnostima i gestama nastoji jasno pokazati koliko i na koji način pristupaju svakoj žrtvi. Najavio je da će potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ove godine biti na komemoraciji za obitelj Zec.


- Nastojimo te bolne trenutke Domovinskog rata nadići civilizacijskim, ljudskim pristupom, poručio je Bačić.

O Zakonu o zaštiti pučanstva


Rekao je i da se izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti događa isključivo zbog sankcioniranja onih, prije svega, dužnosnika koji upravljaju pojedinim upravnim tijelima, državnim tijelima, ili pak jedinicama lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave koji ne provode mjere iz zakona.


- Svi smo pred zakonom jednaki i moramo poštivati zakon neovisno o tome koju poziciju, dužnost, posao obavljali u RH, rekao je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!