Bačić o HNB-u: Nikoga ne želimo štititi, ali ni opteretiti bez informacija

12.01.2022.

19:17

Autor: B.A./HRT

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić danas je nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirao medijsko otkriće o trgovanju zaposlenika HNB-a vrijednosnim papirima banaka, rekavši kako je potrebno sačekati izvješća nadležnih institucija da bi mogli donijeti konačnu ocjenu.

- Predsjedništvo HDZ-a kao najviše tijelo stranke čulo je i raspravilo navode i činjenice, odnosno informacije koje su jučer i prekjučer izišle u hrvatskim medijima, i naš je stav da je potrebno prije svega sačekati izvješća za to nadležnih institucija kako bismo mogli donijeti konačnu ocjenu o tome što je u medijima istaknuto kao eventualno nezakonito postupanje pojedinih dužnosnika, odnosno zaposlenika HNB-a, rekao je Bačić o otkriću Index.hr-a.


Dodao je kako su od predsjednice saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdane Perić čuli da je zatražila očitovanje od HNB-a o tim informacijama.


- Mi u HDZ-u nemamo razloga niti potrebe da bi bilo koje eventualno nezakonito postupanje bilo koga u bilo kojem državnom tijelu štitili, rekao je Bačić, dodavši da u tom kontekstu žele da se provede rasprava kako bi se doznale sve okolnosti.


- Nikoga ne želimo štititi, ali isto tako još manje bilo koga na bilo kakav način opteretiti nekakvim postupanjima za koja nemamo informaciju i koja bi samo mogla načiniti štetu i stranci, kada bi prije nego što ima saznanja istupila u javnosti, i dužnosniku na kojega bi se takva ocjena odnosila, rekao je Bačić.

Osvrnuo se i na odlazak saborskog zastupnika Milorada Pupovca na obilježavanje Dana Republike Srpske, rekavši kako je jasan stav ustavnog suda BiH o nelegitimnosti i neustavnosti obilježavanja tog dana te da očekuju od svih da poštuju odluke tog tijela. Napomenuo je i kako Pupovac tamo nije bio kao predstavnik vladajuće većine, već predsjednik SNV-a.


- U više navrata gospodin Pupovac je i u Hrvatskom saboru iznio sintagmu koja se meni itekako dopada, a to je da prije svega trebamo poštivati ustavni patriotizam, i u Republici Hrvatskoj, pa sam uvjeren da gospodin Pupovac kao racionalni političar poštiva ustav i Daytonski sporazum u BiH, i u tom kontekstu mislim da se i Srpsko narodno vijeće danas očitovalo, zaključio je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!