11:37 / 21.01.2021.

Autor: HRT/V.G.

Bačić o poslijeratnoj obnovi: Nećemo nikoga štititi

-

-

Foto: - / -

Bačić tvrdi da oporba osnivanjem istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu želi nanijeti političku štetu HDZ-u uoči izbora.
Branko Bačić, predsjednik saborskog kluba HDZ-a, rekao je da su na prijedlog zastupnika Celjaka podnijeli prijedlog amandmana koji bi omogućio da se žiteljima Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, triju jedinica područne samouprave za koje je proglašena katastrofa nakon potresa 29. prosinca, tj. svima koji su dobili naljepnicu da je zgrada neuporabljiva, omogući obnova u 100-postotnom iznosu.
➡️ Žinić podnio ostavku u županijskom HDZ-u, neće se kandidirati
➡️ Konferencija za medije oporbenih klubova u Saboru
➡️ Potresi - iz minute u minutu
- Taj amandman odnosi se isključivo na izmjene zakona o obnovi nakon potresa za županije za koje je proglašena katastrofa. Vladin prijedlog se odnosio na te zgrade, s tim što se odnosio samo na potpomognuta područja. Kako je grad Sisak u šestoj skupini indeksa razvijenosti pa samim time nije potpomognuta, a doživio je ogromna razaranja, u dogovoru s predsjednikom Vlade dogovorili smo da idemo s tim amandmanom.

Bačić je naglasio da su vodili računa da amandman bude pravičan s jedne strane, a s druge da bude ustavnopravno održiv.

- Razgovarao sam s našim partnerima, ali to je stav kluba zastupnika HDZ-a nakon jučerašnje rasprave, po prijedlogu naše matične organizacije u Sisku, zastupnika Celjaka i ostalih zastupnika na tom području, dodao je.

SDP je predložio da se proširi obuhvat područja na prostor potpomognutih županija, a Bačić ističe kako su zaključili da takav pristup ne bi bio pravičan te da nisu sigurni da bi prošao test ustavnosti.

Na izjavu novinara da je Peđa Grbin rekao da je to uspjeh oporbe te da su vladajući kopirali njihov prijedlog, Bačić uzvraća da se SDP želi kititi tuđim perjem.

- To je očito njima u ovom trenutku potrebno s obzirom na to da je rejting SDP-a u Sisku, znate kakav. Na izborima 5. srpnja u Sisku je HDZ sam osvojio 43 posto, dok je SDP  s jednom koalicijskom udrugom osvojio 28 posto, mislim da to govori o tome kakva je politička obojenost u Sisku. Sam Celjak osvojio je više preferencijalnih glasova nego gradonačelnica i Davorko Vidović zajedno, ustvrdio je.

- Ako netko misli da je to njegova zasluga, to je njegovo pravo, mi smo izišli s onim što mislimo da je dobro. Oporba ima pravo predlagati i raspravljati, ali je odluka donesena neovisno o njihovom prijedlogu, dodao je Bačić.Istražno povjerenstvo za poslijeratnu obnovu

Oporba je zatražila osnivanje istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu, a Bačić je rekao da je to njihovo pravo. Istaknuo je da je obnova nakon Domovinskog rata jedan od najuspjelijih strateških projekata Hrvatske kao samostalne i suverene države.

- U ovome iščitavam još jedan pokušaj od strane oporbe, uoči lokalnih izbora, da se nanese šteta HDZ-u. Na njihovu žalost, podaci s terena će pokazati da je ta obnova napravljena sjajno. Ako je bilo pojedinačnih slučajeva, koji će se ispitati od strane nadležnih tijela, mi u HDZ-u smo prvi pobornici da se ti počinitelji kaznenih djela kazne i procesuiraju. Nikoga štititi nećemo, ali nećemo dozvoliti da se zbog uskih partikularnih stranačkih interesa SDP-a i njihovih satelita u Saboru nanosi politička šteta HDZ-u za ono što je nakon Domovinskog rata napravljeno dobro, kazao je.

Bačić rekao je da je izvršen pregled 4000 od ukupno 6000 objekata obnovljenih nakon rata te da je crvenu naljepnicu dobilo tek 69 objekata tj. 1,8 posto.

- Treba ispitati koliko je njih građeno u obnovi, koliko je rađeno temeljeno javnog poziva gdje su utvrđeni izvođači  pa onda ići s odlukom o osnivanju istražnog povjerenstva ako oni misle da je taj broj od 1 posto takve naravi da propitkuje političku odgovornost tadašnjih aktera. Očito je da je za pojedine izvršitelje zastupila zastara. Njima nije cilj utvrditi ako je bio netko odgovoran, nego im je cilj kroz taj proces nanijeti štetu, rekao je Bačić dodajući da će se o prijedlogu oporbe izjasniti kao stranka kada budu poznati svi podaci.

- Pričekat ćemo sve podatke, na ovaj način ne znajući što tražite, koliko je objekata srušeno, nego propitkujete samo da bi pokušali skupiti koji politički poen na tragediji građana je po meni politički neispravno, ustvrdio je. 

Bačić o izbacivanju Žinića iz HDZ-a

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić prokomentirao je činjenicu da je Žinić podnio ostavku u županijskoj organizaciji, ali da i dalje ostaje župan.

- Sada je na gospodinu Žiniću da sam ocijeni kako i na koji način će obnašati dužnost župana, za dva mjeseca su lokalni izbori, na kojima on neće biti kandidat. O statusu njega kao župana, to je njegova osobna stvar. Mislim da je sada najbitnije nastaviti s obnovom Banovine i Sisačko-moslavačke županije.

Protiv njega se ne vode izvidi niti istrage, ali ovo što se događa opterećuje i njega i HDZ.

- Ne želim biti sudac niti državni odvjetnik, nekome reći da ne može biti član HDZ-a, mislim da nije baš dobro. Svjestan sam da je u toj istoj županiji jedna prijašnja županica prestala biti članica SDP-a nakon što je već šest mjeseci provela u istražnom zatvoru (Marina Lovrić Merzel op.a.). Mi provodimo i dižemo letvicu kada su pitanju naši dužnosnici na onu razini koju smo preuzeli upravljanje HDZ-om. Mislim da za članstvo u HDZ-u i prestanak članstva treba postojati argumenti i činjenice koji su iznad onih koji teret gospodina Žinića.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!