14:52 / 28.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Bačić: Pokušaj smjene Horvata bit će jalov posao oporbe

Darko Horvat i Branko Bačić

Darko Horvat i Branko Bačić

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je u petak da će oporbeno pokretanje postupka opoziva ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata biti jalovo i proći neuspješno kao i svi dosadašnji pokušaji opoziva ministara.

Prijedlog za pokretanje pitanja Horvatove odgovornosti još je jedan pokušaj destrukcije Vlade, ali bit će to, i kao prijašnji prijedlozi za opoziv ministara, jalov pokušaj oporbe jer će vladajuća većina odbiti njihov prijedlog, izjavio je Bačić novinarima u Hrvatskom saboru.

- Gotovo da mogu razumjeti frustraciju oporbe zbog činjenice da u šestoj godini rada Vlada Andreja Plenkovića sve izazove pred Republikom Hrvatskom rješava izuzetno uspješno, uzvratio je Bačić na oporbenu inicijativu dodavši da je rejting HDZ-a iz tjedna u tjedan gotovo veći od druge, treće i četvrte opozicijske stranke zajedno.

Što se tiče Horvata, vladajuća većina je već nekoliko puta komunicirala da traži ubrzanje dinamike obnove nakon zagrebačkog i banijskog potresa, no odbijaju insinuacije kako ništa nije napravio i da obnova stoji, kaže Bačić.

Ponovio je podatke da je u oba potresa oštećeno preko 50.000 objekata, a šteta iznosi 128 milijardi kuna, dok se obnova provodi u vrijeme dok vlada pandemija koronavirusa, što nije opravdanje, ali o tome treba voditi računa.

Ustvrdio je kako je bizarno što je platforma Možemo supotpisnik zahtjeva za opozivom Horvata, jer je alokacija od dvije milijarde kuna za obnovu objekata komunalne, prometne i društvene infrastrukture u nadležnosti Grada Zagreba, pa i sami provode obnovu u Zagrebu.

- Na identičan bi način mogli tražiti opoziv svoga gradonačelnika i jer znaju koliko su kompleksni zahtjevi u uređenju urbane, velikim dijelom i zaštićene kulturne jezgre Zagreba, poručio je Bačić dodavši da je obnova Zagreba najzahtjevniji građevinski pothvat nakon rata jer je riječ o šteti od 86 milijardi kuna.

U slučaju stana Frke Petešića pokušava se ni iz čega stvoriti afera

Sabor je izmjenom zakona omogućio da svi sudionici imaju najkraći put za obnovu jer smo uklonili sve administrativne barijere i sada je vrijeme da se uđe u obnovu. Najavio je da će vrlo brzo 900 kuća u konstrukcijsku obnovu, a na proljeće očekuje zamah u dinamici obnove.

Komentirajući sporne slučajeve u Državnim nekretninama Bačić je rekao kako do sada nije utvrđeno nijedno nezakonito postupanje i ustvrdio da se pokušava ni iz čega stvoriti afera.

Za predstojnika premijerova Ureda Zvonimira Frku Petešića ustvrdio je kako je riječ o čovjeku koji radi savjesno i aktivan je u svim postupcima Vlade.

- Pokušava se iz zakonskog postupanja i rješavanja problema njegova stana u Zagrebu stvoriti afera, koje nema ni u primisli, tim više što bi analiza svih državnih dužnosnika koji nemaju prebivalište u Zagrebu pokazala identično postupanje, kaže Bačić.

Posebno je za osudu kada se to čuje iz redova SDP-a, čiji su sadašnji dužnosnici u državnim stanovima, a prebivalište im je izvan Zagreba, poručio je.

Bačić je ocijenio i kako je predsjednik Republike Zoran Milanović svojim načinom određenja prema krizi u Ukrajini napravio reputacijsku štetu Hrvatskoj te najavio da će o tome biti više govora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!