15:13 / 17.12.2020.

Autor: P.F./Hina

Bačić: Potpore gospodarstvenicima izdašne

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bačić je poručio da će Vlada pratiti daljnji razvoj situacije te ovisno o oštrini tih mjera kojima se na određeni način ograničavaju poslovne aktivnosti poduzetnika, eventualno donositi nove.
Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je da će Vladine mjere za gospodarstvenike biti produljene te ustvrdio kako su i dosadašnje potpore za očuvanje radnih mjesta i očuvanje likvidnosti poduzetnika bile izdašne.

Bačić na je konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru podsjetio kako je i predsjednik Vlade Andrej Plenković danas najavio da će mjere koje su sada na snazi, a koje se odnose na gospodarstvenike, biti u siječnju produžene.

- Za to je potrebno osigurati oko pola milijarde kuna, prema podacima koji su se odnosili za studeni, rekao je Bačić.

Podsjetio je i da je u posljednjih devet mjeseci, otkada je proglašena epidemija, za tu namjenu izdvojeno deset milijardi kuna.

Bačić je također poručio da će Vlada i resorno ministarstvo pratiti daljnji razvoj situacije te, ovisno o oštrini tih mjera kojima se na određeni način ograničavaju poslovne aktivnosti poduzetnika, eventualno donositi nove.

- U ovom trenutku, osim nastavka postojećih mjera, koje su izdašne i podržala ih je vrlo velika većina poduzetnika, one su i primjerene. Ako bi bilo značajnijih novih mjera, kojima bi se to proširilo i na druge djelatnosti, a koje do sada nisu bile obuhvaćene, Vlada će intervenirati, kazao je.

Podsjetio je da je sada poslodavcima za svakog zaposlenika izdvojeno po 4000 kuna, na što su i oslobođeni plaćanja davanja, što znači da je trošak za
državni proračun oko 5600 kuna. Osim toga, tu su i fiksni troškovi kao što su režije i najmovi, dodao je.

- U ogromnom postotku ukupnih troškova tih poduzetnika Vlada je, pružanjem potpore za očuvanje radnih mjesta i potporom koja se odnosi na plaćanje fiksnih režijskih troškova, jako puno učinila, ocijenio je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!