20:28 / 12.04.2018.

Autor: HRT

Bačić: Rasprava koja je provedena u stranci govori o našoj snazi

-

-

Foto: - / -

Uoči sutrašnjeg glasovanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije i opozivu ministrice Martine Dalić u Saboru u Temi dana smo razgovarali s predsjednicima klubova zastupnika HDZ-a i SDP-a, Brankom Bačićem i Arsenom Baukom.
Uoči sutrašnjeg glasovanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije i opozivu ministrice Martine Dalić u Saboru u Temi dana smo razgovarali s predsjednicima klubova zastupnika HDZ-a i SDP-a, Brankom Bačićem i Arsenom Baukom.

Bačić je još jednom ponovio kako bi zastupnici pri glasovanju u Saboru trebali postupati prema statutu stranke tj. glasovati prema odluci koju donesu stranačka tijela. Ulaskom u neku organizaciju pojedinac dio slobode u odlučivanju ustupa većinskom mišljenju te organizacije. No, s obzirom da dio naših zastupnika tvrdi kako se radi o svjetonazorskim pitanju i traže glasovanje po savjesti, mi ćemo sutra na Klubu donijeti odluku o tome kako ćemo pristupiti glasovanju. Držim da je to jedan demokratski pristup odlučivanja u stranici, rekao je Bačić.

Nije želio špekulirati hoće li koji zastupnik promijeniti svoje mišljenje. Pričekao bih sutrašnju sjednicu kluba nakon koje ćemo imati jasan stav. Već smo rekli da u slučaju i drugačijeg glasovanja neće biti penalizacije oko statusa pojedinog člana i zastupnika u Hrvatskom saboru, istaknuo je Bačić.

U tom je kontekstu spomenuo slučaj Miranda Mrsića, koji je zbog neslaganja s odlukama Predsjedništva stranke (SDP-a) prestao biti njenim članom. 

Bauku je bilo upućeno pitanje o tome da ni oporba neće biti jedinstvena pri izglasavanju nepovjerenja ministrici Dalić. Naime, Silvano Hrelja (HSU) najavio je da neće dići ruku za njen opoziv. To mu se u zadnje vrijeme kod ovakvih točaka češće događa, zašto - pitajte njega, rekao je Bauk.

Što se tiče glasovanja o Istanbulskoj konvenciji, rekao je kako će Klub SDP-a jednoglasno biti za ratifikaciju. Ta odluka je obvezna za sve zastupnike koji budu nazočili glasanju, dodao je te rekao kako nema informacija da bi itko od njihovih zastupnika mogao o tome imati izdvojeno mišljenje.

Bauk je rekao kako će ratifikacija Istanbulske konvencije biti jedno od rijetkih predizbornih obećanja HDZ-a koje će biti ispunjeno. Smatram da je Istanbulska konvencija samo sredstvo kojom se želi na mala ili velika vrata utjecati na mnogo krupnije stvari u Republici Hrvatskoj, a to su - zabrana abortusa, medicinski potpomognute oplodnje, istospolnih zajednica - i sve ono što je navedeno u manifestu kojim oni koji se protive Istanbulskoj konvenciji, a koji su nažalost ušli u dio stranačke strukture HDZ-a a gdje i Crkva ima ambiciju da se uključi u unutarstranačke stvari, rekao je Bauk.

Bačić je naglasio kako uprvo rasprava koja je na ovu temu provedena u stranci govori o njenoj snazi - svim članovima je omogućeno da slobodno izražavaju svoje stavove. Sutrašnje glasovanje o povjerenju potpredsjednici vlade Martini Dalić pokazat će koliko smo čvrsti. Spočitnuo je SDP-u da je imao tri godine za ratifikaciju konvencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!