14:59 / 08.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Bačić: Rekonstrukcija Vlade nije iznuđena od Mosta

Branko Bačić, arhivska fotografija

Branko Bačić, arhivska fotografija

Foto: HTV / HRT

Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je u petak da rekonstrukciju Vlade ne treba povezivati s Mostovim zahtjevom za smjenom trojice članova Vlade, podsjetivši kako su mandati svih ministara uvijek na raspolaganju premijeru Plenkoviću.

- Rekonstrukcija Vlade nije iznuđena tim prijedlogom Mosta, već je ona bila dio ranijih promišljanja, prije svega predsjednika Vlade Plenkovića, rekao je Bačić novinarima u Saboru.

Poručio je i da će Vlada, sukladno Poslovniku, odgovoriti Hrvatskom saboru u roku od osam dana na Mostov prijedlog za pokretanjem odgovornosti tih članova Vlade.

- To je jedna dimenzija i dinamika koju ne bih povezivao s već prije najavljenom rekonstrukcijom Vlade, kazao je.

Most je prikupio potrebne potpise za opoziv trojice članova vlade - potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića i ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića.

Bačić je na opetovana novinarska pitanja vezana uz najavljenu rekonstrukciju Vlade odgovorio da je premijer Andrej Plenković, kao mandatar, vlastan odlučiti - nakon što napravi analizu rada Vlade u zadnje dvije godine, i Hrvatskom saboru predložiti određene izmjene u njegovu kabinetu.

O trenutku, odnosno danu i obimu rekonstrukcije Vlade odlučiti će premijer Plenković, a za što su mu i u HDZ-u i vladajućoj većini dali potporu, naglasio je predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika.

Ponovno upitan za komentar medijskih informacija da ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina ima 12 kaznenih prijava od svojih bivših poslovnih partnera, Bačić je podsjetio kako je Paladina več i pred nadležnim odborima rekao da ima više kaznenih prijava protiv njega, koje su odbačene.

Također, Paladina je tada kazao i da ima još dvije kaznene prijave za koje je izrazio uvjerenje da će, kao i prethodne, biti odbačene.

- Drugih saznanja nemam, to su njegove riječi koje su kasnije i potvrđene, rekao je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!