Bačić u Sisku: Sva će sredstva biti iskorištena i projekti ostvareni

09.05.2023.

11:49

Autor: Dnevnik/HRT/A.S./Hina

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Sredstva Fonda solidarnosti EU za obnovu, u cijelosti će se iskoristiti i svi će se planirani projekti biti ostvareni, rekao je u utorak prilikom radnog posjeta Sisku potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Kako bi se uvjerio u dinamiku obnove na sisačkom području, koji se financiraju iz EU Fonda solidarnosti, ministar Bačić, je sa suradnicima i u pratnji župana Ivana Celjaka, obišao nekoliko javnih objekata koji su u visokoj fazi cjelovite obnove.

U razgovoru sa županom Celjakom usuglasit će se stavovi o načinu nastavka obnove na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno dinamika plaćanja i izvršenja planiranih projekata, naglasio je.

- Za konstrukcijsku obnovu i interventne zahvate iz Europskog fonda solidarnosti je Hrvatskoj odobreno 319 milijuna eura, od čega je već iskorišteno oko 316 milijuna eura ili oko 99 posto sredstava, pa ćemo uskoro zatražiti nadoknadu uloženih sredstava, što znači da smo sve sredstva za te potrebe na području županije iskoristili i prije vremena, rekao je Bačić.

Za ugovorene radove, koji neće biti na vrijeme završeni, kako je rekao, osigurat će će nastavak financiranja projekata iz državnog proračuna kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, za što će biti osigurano 1,2 milijardi eura.

Na sisačkom području izgradit će se 20 višestambenih zgrada, a na području županije još 16 zgrada, najavio je.

Kako bi se uvjerio u dinamiku obnove na sisačkom području koji se financiraju iz Fonda solidarnosti, ministar Bačić je sa suradnicima i u pratnji župana Ivana Celjaka, obišao je nekoliko javnih objekata koji su u visokoj fazi cjelovite obnove.

Najprije je razgledao radove konstruktivne obnove i prenamjene bivše Strukovne škole u prvi sisački Učenički dom kapaciteta 60 ležajeva. Radovi su u završnoj fazi i očekuje se kako će prvi korisnici doma u objekt ući već početkom sljedeće školske godine. Vrijednost ove investicije je oko 1.592.700 eura.

Nakon toga je pogledao i obližnji objekt bivših radionica Strukovne škole, koji će se preurediti u učilište za sport i rekreaciju.

Dobro napreduju i radovi cjelovite obnove zgrade sisačke Gimnazije, u vrijednosti 5.121.470 eura. Ukoliko graditelje ne iznenade dodatni radovi, oko 340 učenika Gimnazije, koji privremeno koriste preuređeni prostor Sisačko-moslavačke županije, novu će školsku godinu započeti u obnovljenoj matičnoj zgradi. Na prijedlog domaćina, ministar Bačić je prilikom završnih radova, u pod jedne učionice ugradio jedan parket.  

Prilikom obnove objekata ulažu se i dodatna sredstva za nove sadržaje


Župan Celjak naglasio je da se prilikom obnove objekata, ulažu i dodatna sredstva za nove sadržaje, odnosno ostvarenje nadstandarda.

Spomenuo je kako se u Lađarskoj ulici, osim Učeničkog doma, obnavlja i više drugih objekata. Tako se u obnovu bivše Domobranske vojarne, u kojoj će se nalaziti Regionalni centar kompetentnosti za elektrotehniku i računalstvo, ulaže oko 21,5 milijuna eura. U obližnjem bolničkom kompleksu, kako je rekao, konstruktivno se obnavljaju zgrade nove i stare interne, te pedijatrije, a gradi se nova bolnička kuhinja, citologija, patologija, a uskoro kreće i obnova bolničke ljekarne i psihijatrije.

Celjak je dodao kako će u sisačkoj Vinogradskoj ulici uskoro početi izgradnja dvije višestambene zgrade. Zaključio je kako je riječ o dosad najvećim ulaganjima u povijesti grada i županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!