17:30 / 06.05.2020.

Autor: B.A./Hina

Bačić: SDP-ov zahtjev za opozivom Sanadera je politikantstvo

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a odbacio je prozivke SDP-a na račun potpredsjednika Sabora Ante Sanadera
Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić u srijedu je odbacio prozivke SDP-a na račun potpredsjednika Sabora Ante Sanadera (HDZ) zbog velikog broja umrlih i Covidom-19 zaraženih korisnika splitskog Doma za starije, nazvavši to politikantstvom.

- To o čemu SDP govori je krajnje politikantstvo, rekao je Bačić novinarima, tumačeći kako SDP to radi isključivo zbog skorih parlamentarnih izbora i činjenice da je Sanader predsjednik HDZ-ove Splitsko-dalmatinske županijske organizacije.

Računaju, kaže, da bi time ušićarili koji politički bod u 10. izbornoj jedinici, ali da neće.

- HDZ će pobijediti i u toj jedinci, ali i u Hrvatskoj, usprkos ovakvim ispraznim, krivim, promašenim inicijativama, poručio je.

Naveo je da domovima za starije upravljaju ravnatelj i upravno vijeće (UV), koje ga imenuje. U konkretnom slučaju u Splitu, ističe, ravnatelja Ivana Škaričića je temeljem javnog natječaja u dva navrata imenovalo UV u kojem je od pet članova samo jedan član HDZ-a.

Tražiti Sanaderovu ostavku je neprihvatljivo

- Tražiti ostavku od potpredsjednika Sabora, zbog činjenice da je netko imenovan temeljem javnog natječaja, od strane upravnog vijeća, je  neprihvatljivo, kazao je i povukao paralelu s aferom Baxter iz 2001., kada su na dijalizi, isključivo zbog ljudskog faktora, umrla 24 pacijenta.

SDP-ovom logikom, ostavku je tada trebala dati cijela Vlada na čelu s premijerom Ivicom Račanom, naglasio je Bačić.

Podsjetio je da je koronavirus ušao u domove za starije i u razvijenim i bogatijim europskim državama, pa se zapitao tko je tamo odgovoran.
Pretpostavljam da u domovima u Francuskoj, Njemačkoj, ravnatelji nisu imenovani temeljem članstva u HDZ-u, dometnuo je.

Odbacio je tvrdnje da je Sanader sprječavao Škaričićevu ostavku.

Nalazi ministarstava nisu potvrdili Škaričićevu odgovornost

- Iz nalaza ministarstva zdravstva i socijalne skrbi nije se potvrdila Škaričićeva odgovornost, pa da bi ga netko trebao braniti. Ne možete tražiti da se nekoga smijeni ako njegova smjena nije u podlozi nalaza inspekcija, rekao je Bačić.

Opetovao je kako je ravnatelj ispunjavao sve zakonske uvjete za imenovanje javnim natječajem.

Sada tvrditi da se radi o političkom imenovanju je malo suspektno, kazao je. Ponovio je kako je dobro za Hrvatsku da krizom izazvanom koronavirusom upravlja Vlada čiji je najvažniji dio HDZ.

Oporba se u koronakrizi pokrila poplunom pa ćori

- Oporba se u to vrijeme pokrila poplunom, pa ćori, viri ispod njega i očekuje kad će granuti sunce da može izaći i početi sa svojim uobičajenim politikantskim, politiziranim nastupima i ideološkim podjelama, izjavio je Bačić, koji ni danas nije otkrio datum parlamentarnih izbora i raspuštanja Sabora.

- I ja bih volio da izbori budu čim prije, ali nećemo ići u njih ako se na razini Vlade i Stožera ne ocijeni da su se stekli uvjeti za provedbu, rekao je, napominjući kako zagovara da se vidi jesu li dobri epidemiološki podaci i mali broj oboljelih eksces ili trend.

- Ako je ovo drugo i ako idućih dana budemo svjedočili da je epidemija pod kontrolom, onda sam ja za izbore čim prije, rekao je, izrazivši čuđenje da oporbi ne odgovaraju izbori u svakom trenutku.

- Dobroj, uspješnoj stranci svaki je termin dobar, a neuspješnoj, lošoj, cendravoj nijedan nije dobar, naglasio je te ponovio kako bi bio sklon pomicanju izbora kad bi znao da će nas u rujnu čekati ovakva, ili još bolja epidemiološka situacija.

- Nažalost, to nam nitko ne može jamčiti i zato sam sklon izborima čim prije, rekao je Bačić te na novinarski upit raspušta li se Sabor 22. svibnja odgovorio kako o tome još ne može govoriti, ali da će HDZ na izborima pobijediti i ako budu u rujnu.

- Na to ću vam pitanje odgovoriti tek kad budem znao kad će se zakon napisati i kad će se Sabor raspustiti, odgovorio je Bačić upitan hoće li se do raspuštanja Sabora donijeti HNS-ov zakon o obnovi Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!