08:29 / 06.10.2018.

Autor: HRT

Bačić: Stranka se ne može unaprijed rješavati svojih članova

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u emisiji Intervjuu tjedna odgovarao je na pitanja o aktualnim događajima.
Je li Hrvatska u rukama mafije, kako tvrdi Davor Bernardić, predsjednik SDP-a? Mogu li afere oko Milijana Brkića srušiti rejting HDZ-a? Je li se HDZ spreman odreći zamjenika predsjednika stranke? Hoće li biti sankcija za članove HDZ-a koji se odazovu na prosvjed u Vukovaru 13. listopada? Na ta je pitanja u emisiji Intervjuu tjedna odgovarao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

DORH pokrenuo unutarnji nadzor zbog zagubljenog spisa - propust ili namjera?

"Afera nije ugodna, o glavu se obija vladajućoj koaliciji i stranci. Koliko god se optužuje zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića - bitno je da političari kao legalisti budu pažljivi i poštuju persumpciju nevinosti. Ova garnitura HDZ-a, predsjedništvo stranke, Vlade i Sabora vrši distinkciju između izvršne i pravosudne vlasti. S indignacijom odbijam svako povezivanje HDZ-a s upravljanjem pravosudnim institucijama i DORH-om", kazao je Bačić. Dodao je kako Davora Bernardića više nitko ne shvaća ozbiljno, a da se govori Nikole Grmoje svode na 'rekla-kazala'. 

Naglasio je kako su afera "SMS" i gubljenje spisa ozbiljni. "Teško je zamisliti da se u jednoj instituciji poput DORH-a izgubi spis, ali to traži obrazloženje i sankciju", poručio je Bačić. "Kad bi se dokazalo da su optužbe protiv Brkića - to bi promijenilo njegovu poziciju, ali dok se to ne dokaže, ja mu nemam što predbacivati. Stranka se ne može unaprijed rješavati svojih članova i dužnostnika", kazao je Bačić. Prisjetio se slučaja Berislava Rončevića kojemu se nikad nitko nije ispričao nakon što je dokazana njegova nevinost. "Kad se sruči lavina optužbi, olako se rješavamo ljudi. Ne želim unaprijed suditi nikome", dodao je Bačić, koji je kazao da je s Brkićem jučer razgovarao u Saboru. 

"Radimo na tome da uvjerimo javnost da prepozna kako institucije imaju otvorene ruke i da HDZ s tim nema ništa", rekao je Bačić. Komentirao je nagađanja da ova afera neće stati samo na Brkiću. "Oporba može pozvati na saslušanje bilo kojeg dužnosnika. Otvoreni smo za istražna povjerenstva na bilo koju temu. Nemamo razloga išta skrivati. HDZ-u je u interesu da se ispita sve što tišti oporbu i javnost", kazao je. "Najbolje mjesto za dobivanje informacija o radu sigurnosnih službi i DORH-a je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Očekujem da državni odvjetnik upozna javnost s razlozima koji su doveli do gubitka spisa iz 2011. i tko je za to odgovoran", naglasio je.   

"Kad se pojave ovakve 'megaafere' u kojima se insinuira na kriminal u policiji, onda je jasno da građani gube povjerenje u vlast i institucije. Toga sam svjestan. Stoga je i nama u interesu da se sve otkrije, kako bi se povjerenje vratilo", odgovorio je Bačić na pitanje vlada li Hrvatskom 'paraobavještajno podzemlje' ili 'onaj tko je za to zadužen'. Dodao je kako je ovoj Vladi došlo puno problema za koje nije odgovorna.

"Predsjedništvo HDZ-a se jasno odredilo oko prosvjeda u Vukovaru. Nitko iz HDZ-a nije kazao kako će taj prosvjed pomoći procesuiranju ratnih zločina. Ne samo da neće pomoći, nego će i otežati. Politička obojenost šteti DORH-u", kazao je Bačić odgovarajući na pitanje postoje li podjele unutar HDZ-a vezano za najavljeni prosvjed. Dodao je kako nema naznaka da će biti političkih sankcija za članove koji budu išli u Vukovar. 


-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!