Bačić: U dva mjeseca oko 100 obitelji smo preselili iz kontejnera

27.03.2023.

15:26

Autor: Hina/E.P.C.

Potpisan ugovor o zamjeni nekretnina između RH i Sisačke biskupije

Potpisan ugovor o zamjeni nekretnina između RH i Sisačke biskupije

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Stotinjak obitelji na područjima koji su pogođena potresima u Zagrebu i Petrinji u zadnja dva mjeseca preseljeno je iz kontejnera u smještaj koji im je omogućila država, rekao je ministar graditeljstva Branko Bačić u Sisku gdje je s biskupom Vladom Košićem potpisao Ugovor o zamjeni nekretnina između Republike Hrvatske i Sisačke biskupije.

Iz kontejera u stanove za koje država plaća najam


- Kontejneri na potresom pogođenim područjima prazne se i vraćaju u skladišta robnih zaliha, rekao je ministar Branko Bačić tijekom posjeta Sisku gdje je s biskupom Vladom Košićem potpisao Ugovor o zamjeni nekretnina između Hrvatske i Sisačke biskupije.


- Na području zagrebačkog potresa i petrinjskog potresa izmjestili smo stotinjak obitelji koje su bile u kontejnerima u posljednja dva mjeseca, od početka mog mandata, izjavio je Bačić.


Dodao je da se te obitelji sada nalaze u stanovima u vlasništvu države ili stanovima koje je država dobila na javnom pozivu. Riječ je o stanovima u privatnom vlasništvu, za koje država plaća najamninu.


- Ako već nisu u kućama koje su obnovljene, našim je sugrađanima osiguran jedan od modela. Vlada je donijela odluku da za građane izdvoji do 160 eura za plaćanje režija, ovisno o broju članova kućanstva, do konačnog povratka u njihove zgrade i kuće, napomenuo je Bačić.


Poticanje razvoja obnovljivih izvora energije


Ministarstvo radi na izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju, koji će definirati površine na kojima se mogu postavljati solarne elektrane, u sklopu poticanja razvoja obnovljivih izvora energije.


- Tijekom pripreme tog zakona, održao sam sastanak sa stručnim komorama, one su dale svoje sugestije i primjedbe. Ovog će tjedna zakon ići u saborsku proceduru, odgovorio je Bačić nakon što je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović zatražio je od potpredsjednika Vlade Olega Butkovića da se zauzme za ubrzanje donošenja propisa o elektranama na obnovljive izvore energije.


- Postoji i mogućnost da i prije donošenje novog zakona izmijenimo Pravilnik o jednostavnim građevinama, prema kojemu bi se bez građevinske dozvole mogla postavljati postrojenja koja se odnose na korištenje obnovljivih izvora energije, rekao je ministar graditeljstva i prostornog urđenja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!