Bačić: Uskoro inicijativa za promjenu Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu

13.06.2022.

21:27

Autor: P.F./Hina

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u Požegi kako će stranka u idućih deset dana i formalno pokrenuti inicijativu za promjenu Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, vezano uz održavanje referenduma.

Nakon sjednice Kluba zastupnika u Požegi Branko Bačić je izjavio novinarima kako je cilj tih promjena definiranje ustavnopravnog i zakonodavnog okvira za održavanje referenduma u Hrvatskoj. Naš je stav da se referendum u Hrvatskoj učini transparentnijim, demokratskijim i da bude lakše dostupan svim potencijalnim građanskim inicijativama i organizacijskim odborima, rekao je.

Pojašnjava kako je, s obzirom na vrlo kompleksnu proceduru promjene Ustava, koja podrazumijeva tri rasprave u Hrvatskom saboru, cilj HDZ-a da već do ljetne stanke 15. srpnja, pokrene inicijativu o promjeni Ustava, koju će voditi nadležni saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Na upit novinara kada bi realno moglo doći do ustavnih promjena Bačić navodi kako bi, prema hodogramu o kojemu se raspravljalo na razini Kluba zastupnika i vladajuće većine, prva odluka o inicijativi za promjenu Ustava trebala biti donijeta u Saboru natpolovičnom većinom svih zastupnika. Nakon te odluke, koja bi trebala biti usvojena do 15. srpnja, na prvoj sjednici Sabora u rujnu krenuli bi s izradom nacrta promjena Ustava, i ako sve bude kako smo planirali, u jesenjem dijelu saborskog zasjedanja trebali bi usuglasiti i usvojiti promjene Ustava, za što je potrebna dvotrećinska podrška zastupnika u Hrvatskom saboru, istaknuo je Bačić.

- Ako ta dinamika bude usuglašena vjerujem da bi na jesen mogli donijeti izmjene Ustava, dodao je Bačić.

Članica Predsjedništva stranke i požeško-slavonska županica Antonija Jozić kazala je kako se na radnom sastanku s gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem razgovaralo o ključnim temama za razvoj grada i Požeško slavonske županije, posebice o projektu brze ceste od Požege do spoja s autocestom A3, akumulaciji Kamenska te izgradnji nove škole i dječjeg vrtića u Požegi.

Dolazak predsjednika stranke i cijelog vrha HDZ-a u Požegu je još jedna snažna poruka Slavoniji, koja već osjeća rezultate rada HDZ-a kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kojim su osigurana značajna EU sredstva za pet slavonskih županija, dodala je Jozić.

Sjednici su nazočili i predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, članovi Predsjedništva stranke te drugi stranački dužnosnici.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!