12:05 / 05.09.2018.

Autor: P.F./HRT

Bačić: Većina stabilna, koalicijski partneri podržavaju Vladu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Situacija u brodogradnji jedna je od ključnih tema sastanka vladajuće koalicije. Situacija je izuzetno ozbiljna. Jedna od tema će biti i vladajuća većina, odnosno broj ruku u Saboru koji će je podržavati.
U Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće koalicije. Bilo je mnogo aktualnih tema - od stanja u brodogradnji pa do saborske većine nakon isključenja Darka Milinovića. Premijer ih je, kako su rekli, izvijestio o Vladinim planovima. Svi tvrde da je koalicija stabilna te da ih ne zabrinjava isključenje Darka Milinovića iz HDZ-a i njegov mogući povratak u Sabor.

Većina je stabilna, koalicijski partneri su se izjasnili da podržavaju Vladu i da uopće nema spora po pitanju većine, rekao je Bačić koji je ranije izišao sa sastanka partnera iz vladajuće većine u Banskim dvorima.

Ustvrdio je kako HDZ ne bježi od izbora, ali su sigurni da su Vlada i vladajuća većina stabilni. Naše oporbene stranke koje zazivaju prijevremene izbore, mislim da mole Boga da do izbora ne dođe jer je jedino HDZ spreman za te izbore. Mi od izbora ne bježimo, ali smo sigurni da je Vlada stabilna i da je vladajuća većina stabilna i nema problema za funkcioniranje većine, kaže Bačić, koji je uvjeren da će imati dovoljno ruku u Saboru kada god bude glasovanja.

Bačić je novinarima rekao da je na sastanku koalicijskih partnera bilo riječi o nastavku zasjedanja Sabora, mirovinskoj i poreznoj reformi te Uljaniku. Premijer je upoznao sve naše koalicijske partnere s trenutnim stanjem u Vladi i radom Vlade. Bila je to uobičajena sjednica vladajuće većine i priprema za sjednicu Sabora, rekao je.

Kazao je da nisu raspravljali o izručenju Ivice Todorića. To je situacija u rukama hrvatskog pravosuđa i mi u to ne ulazimo, dodao je Bačić.

Darinko Kosor (HSLS) rekao je nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima da je Uljanik bio jedna od glavnih tema te da će premijer na sjednici Vlade 13. rujna u Puli iznijeti sve detalje. 
 

Lovro Kuščević (HDZ) ocijenio je da je koalicija stabilna. Smatra i da će Darko Milinović ostati Ličko-senjski župan.  Mislite da ne osjeća neku gorčinu, pitali su novinari, na što je Kuščević odgovorio: "Moguće da je ostao neki gorki okus na usnama. O tome smo sve rekli zadnji puta, nije bilo izbora, i vjerujem u nastavak dobre suradnje. Na upit očekuje li da će Milinović ostati na mjestu župana poručio je kako bi razborit političar tako odlučio.

Predrag Štromar (HNS) najavio je konkretna rješenja za Uljanik, iako nije želio reći o čemu je riječ.   

Gordan Jandroković (HDZ) kazao je da Vlada ima snažnu potporu partnera te da će Vlada nastaviti raditi ozbiljno, kao i do sada. Svi koalicijski partneri iskazali su potporu predsjedniku Vlade, Vladi i vladajućoj većini i nastavljamo raditi. Nema ništa spektakularno, ustvrdio je Jandroković. Na pitanje hoće li tražiti od zastupnika da se cijepe od gripe, s obzirom da je najavio da u Saboru neće biti glasanja ako se netko od zastupnika razboli, Jandroković je odgovorio kako je od 90-ih praksa da se glasanje prebaci za kasnije ako vladajuća većina nema dovoljan broj zastupnika jer su neki na putovanju, bolesni su ili imaju neke druge obaveze. Jasno je da ćemo se držati svih demokratskih standarda, dokle god postoji parlamentarna većina mi imamo puni legitimitet i legalitet, istaknuo je Jandroković.

Čelnik Reformista Radimir Čačić rekao je da na sastanku nije bilo riječi o tome da se "podeblja" parlamentarna većina. Nema potrebe, ta cijela tema je marginalna i bespredmetna, ustvrdio je Čačić. Također, dodao je, ministar gospodarstva Darko Horvat pojasnio je stanje u Uljaniku. Ovog trenutka je stav Europske komisije izuzetno važan i presudan, očekuje se da će prepoznati potrebu restrukturiranja i prisustvo države. Postoji garancijska odgovornost države, naš novac je u tome i država će morati voditi procese. Ova Vlada i ovaj ministar za to nisu odgovorni, ali to ne mijenja stvari, kaže Čačić. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ocijenio je da prijevremeni izbori sada nisu potrebni, niti će ih HNS isprovocirati. Želim čuti što bi novi izbori donijeli hrvatskim građanima, ako donose bolju i stabilniju Vladu onda možemo raspravljati o tome, ali danas to ne vidimo. HNS je spreman za izbore, nedavno je osnovao izborni stožer i razgovaraju o mogućim kandidatima za svaku izbornu jedinicu. Radimo svoj posao, ali nećemo  isprovocirati prijevremene izbore, ustvrdio je Vrdoljak.

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš kratko je poručio da je saborska većina dovoljno čvrsta, kao i prije ljetnog raspusta.

Zastupnik HDS-a Branko Hrg rekao je kako bi bilo dobro podebljati parlamentarnu većinu, no nije želio spekulirati s kime bi se to moglo dogoditi. Gospodin Milinović je još uvijek župan, vidjet ćemo što će biti s njim. Nema glasanja svaki dan, kazao je Hrg. Složio se s najavom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je rekao da neće biti glasanja ako se netko razboli. Pa naravno, u čemu je problem, upitao je Hrg.

Zastupnik SDSS-a Boris Milošević  je poručio da će izbori biti, a kada će biti to ćemo vidjeti. Na pitanje implicira li time da će većina pasti, Milošević je odgovorio kako ne implicira ništa, već samo želi reći da će izbori biti možda sutra, a možda za dvije godine.

Podsjećamo na raspravu o broju zastupnika vladajuće koalicije u prošlom sazivu Sabora: Maras i Plenković – 'You show me the numbers'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!