Bačić: Vjerujem da ćemo uspjeti postići dvotrećinsku većinu

08.12.2022.

Zadnja izmjena 19:25

Autor: HRT/Hina/J.L.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić već dva dana provodi konzultacije s oporbenim klubovima o prihvaćanju odluke o obuci ukrajinskih vojnika i premda za sada nema decidiranih potvrda, rekao je kako vjeruje da je moguće postići dvotrećinsku većinu za misiju EUMAM.

Bačić je ponovio kako je riječ o odluci utemeljenoj na Ustavu i da je nastavak prakse premijera, predsjednika i Sabora kada je u pitanju upućivanje Hrvatske vojske u vojne misije.

- Ova odluka ni u čemu se ne razlikuje od dosadašnjih postupaka, osim što prvi puta imamo situaciju da se predsjednik Republike oglušio na dopis Vlade tako da nema prethodne suglasnosti predsjednika RG, kazao je.

Ističe kako je Ustav RH predvidio da u takvim situacijama Sabor dvotrećinskom većinom odluči o vojnoj misiji.

- Koliko se iz konzultacija koje provodimo ovaj tjedan može zaključiti, oporbene stranke su na stavovima koje su zagovarali i u saborskoj raspravi o misiji EUMAM, a mi smo pokazali dobru volju da zaključak SDP-a i Zeleno-lijevog bloka o civilnoj pomoći Ukrajini uključimo u odluku, rekao je Bačić, dodavši da je riječ o razminiranju, sanitetskoj i pomoći na kibernetičkoj sigurnosti ukrajinske vojske i pomoći na resocijalizaciji žrtava Ukrajine.

- Iako smo izrazili spremnost to prihvatiti, oni su ostali na stajalištu da ne prihvaćaju takav oblik vojne pomoći Ukrajini i ne žele da se Hrvatska na taj način uključi u tu vojnu misiju EU, izvijestio je, dodavši kako im je rekao da je ova odluka ustvari nastavak i provedba Deklaracije o Ukrajini koju je Sabor ranio donio gotovo jednoglasno.

Konzultacije s oporbenim klubovima se nastavljaju

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a rekao je i da pažljivo vodi bilješke na sastancima, izvijestivši da je na sastanku premijera Andreja Plenkovića sa svim oporbenim klubovima, četiri dana nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, naznačeno da će se Hrvatska uključiti s vrlo jasnom vojnom pomoći. I tada, ističe Bačić, nije iskazana nikakva dilema da treba pomoći ukrajinskom narodu.

- Nakon ovih konzultacija više nitko od oporbenih klubova ne postavlja pitanje ustavnosti, nego im je, kažu, problem u meritumu, odnosno, ne podržavaju vojnu misiju čiji je sadržaj kroz četiri modula predložio Glavni stožer Hrvatske vojske, istaknuo je.

Najavio je da će se konzultacije s dijelom oporbenih klubova nastaviti, neke će stranke na svojim tijelima još razmotriti odluku do utorka, i prije četvrtka će izvijestiti o svom konačnom stavu.

- Onda će se znati hoćemo li imati dvotrećinsku većinu, najavio je.

Bačić vjeruje da je s klubovima s kojima će nastaviti razgovarati moguće postići dvotrećinsku većinu, ali, kaže, u njihovo ime ne može govoriti nego će se oni sami izjasniti nakon što na svojim stranačkim tijelima razmotre odluku.

Primjedbu Socijaldemokrata da Ustavni sud šuti o njihovom upitu ima li neustavnosti u proceduri ili odluci, Bačić je popratio komentarom da bi Ustavni sud sam reagirao da je uočio elemente neustavnosti i uputio izvješće Saboru.

- Na nama je sada da odlučimo hoćemo li tu odluku podržati ili ne, naglasio je.

Odbacio je tvrdnje Darija Zurovca (Fokus) da je bilo prijetnji i pritisaka iz HDZ-a, rekavši da je s njim imao vrlo ugodno druženje do kojeg je došlo upravo na njegovu inicijativu.

- Zurovac mi je rekao da će podržati vojnu misiju EUMAM, nije spomenuo nikakav pritisak tako da me neugodno iznenadila njegova izjava, rekao je Bačić, pozvavši ga da kaže tko je i kako radio pritisak prema njemu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!