13:19 / 01.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Bačić: Vladajuća koalicija u utorak odlučuje o kandidatima za predsjednika VS-a

Stav o kandidatima

Stav o kandidatima

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je najavio da će vladajuća koalicija u utorak donijeti konačni stav o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda, bez obzira na to što je predsjednik Zoran Milanović već najavio da će za tu dužnost predložiti suca Radovana Dobronića.

- Svrha sjednice Odbora za pravosuđe nije izjasniti se samo o kandidatu predsjednika Republike za predsjednika, sucu Dobroniću, nego o svim kandidatima koji su saslušani na prethodnoj sjednici. Kao što je Predsjedništvo HDZ-a najavilo, za idući tjedan smo planirali donošenje stava i odluke o svim kandidatima, a ne samo o Dobroniću, rekao je Bačić novinarima u Saboru.

Najavio je da će u ponedjeljak, na sjednici Predsjedništva HDZ-a, i u utorak na sastanku vladajuće koalicije, donijeti konačan stav o svim kandidatima.

Iako je sjednica Odbora za pravosuđe na tu temu sazvana za ponedjeljak, Bačić je rekao kako pretpostavlja da se o tome onda na sjednici Odbora u ponedjeljak neće odlučivati i vjeruje da će predsjednik Odbora Mišel Jakšić prolongirati tu sjednicu za koji dan.

Prema Bačićevim riječima, nije svrha Zakona o sudovima i postupka izbora predsjednika Vrhovnog suda da se na Općoj sjednici VS-a pa ni na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe određuje o kandidatu koji je u javnosti, prije nego što je postupak dovršen, istaknut kao kandidat predsjednika Republike, nego je svrha izjasniti se o svim kandidatima.

Time bi se, smatra Bačić, predsjedniku Republike olakšalo da, kada donosi odluku, uvažava i stavove ta dva tijela, a na njemu je da donese odluku, pri čemu ga nijedan od stavova ovih tijela ne obvezuje.

- Svi kandidati trebaju imati jednak pristup toj dužnosti i mi ćemo na taj način postupiti i prema sucu Dobroniću i prema svim ostalim kandidatima, ustvrdio je.

Izvijestio je i da je Klub zastupnika HDZ-a na jutrošnjoj sjednici raspravljao o potrebi da Hrvatski sabor donese Etički kodeks saborskih zastupnika.

- Kao Klub zadužili smo svoje članove Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i predsjednika Dražena Bošnjakovića da u idućih 15-ak dana na sjednici Odbora inicira i predloži Etički kodeks, rekao je Bačić.

Dodao je kako, unatoč postojećim propisima koji reguliraju ponašanje zastupnika, žele da se još dodatno izoštre odredbe kojima bi se propisivalo postupanje zastupnika u Hrvatskom saboru i izrazio očekivanje da će Kodeks biti donesen do kraja godine i da će se njime podignuti demokratska razina na kojoj bi zastupnici trebali nastupati i u raspravama i u odnosu prema kolegama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!