12:17 / 07.10.2020.

Autor: B.A./HRT

Bačić: Vrlo vjerojatno ćemo odbiti odluku o osnivanju povjerenstva

-

-

Foto: - / -

Mi smo stjegonoše borbe protiv korupcije, rekao je Branko Bačić (HDZ).
Branko Bačić (HDZ) rekao je danas u Saboru da njihovi pravni stručnjaci raspravljaju o oporbenom prijedlogu o osnivanju istražnog povjerenstva te da će vrlo vjerojatno odbiti odluku o osnivanju.

- Mi smo stjegonoše borbe protiv korupcije, uporno tvrdimo da se korupcija u Hrvatskoj najbolje suzbija na način da tijela progona koja su za to zadužena i sudbena vlast budu neovisni o izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, poručio je Bačić.

- Mi se kao vladajući ne želimo petljati u rad sudbene vlasti, DORH-a, policije, PNUSKOK-a i USKOK-a, rekao je.

➡️ Bauk: Teza o raskolu na dva SDP-a vrlo opasna
➡️ Oporba predstavila prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva
➡️ Plenković i Bačić o oporbenom prijedlogu
➡️ Otvoreno: Treba li osnovati saborsko istražno povjerenstvo

Ponovno je ovlasti povjerenstva prema prijedlogu ocijenio preširokima te ih usporedio s Oznom.

- Ne možemo prihvatiti odluku koja bi pala na Ustavnom sudu čim bismo je izglasali, poručio je.

Što se afere Janaf tiče, rekao je da je istraga vodila devet ili deset mjeseci i da ne bi bila uspješna da nije bila tajna.

Na kritike HDZ-a da je povjerenstvo postavljeno preširoko Nikola Grmoja (Most) odgovorio je - da smo postavili uže, onda bi bilo da ne može zato što je preusko.

- Ova cijela rasprava svodi se samo na jedno pitanje - želimo li obračun s korupcijom, ili još plastičnije, što krije neznajući Andrej, rekao je Grmoja.

- Očito je da nešto kriju i da su u strahu, dodao je.

Grmoja je rekao da je HDZ dao odbijenicu borbi protiv korupcije.

- Mi nastavljamo dalje, imamo toliko ruku koliko imamo. Ako se bude poslušao moj prijedlog, odgovor opozicije će biti jako oštar, poručio je, dodavši da je ovo pitanje nemoguće rješavati preko odbora.

Grmoja je poručio i da se ne namjeravaju miješati u sukobe unutar SDP-a te da očekuju da će sami riješiti problem u narednim danima.

- Evo, nek rješavaju, ili neka se podijele, ne znam, rekao je Grmoja.

Nakon što je većina u Klubu zastupnika SDP-a odbila paket kadrovskih promjena koje je predložio predsjednik Peđa Grbin, Predsjedništvo stranke na izvanrednoj je sjednici preuzelo upravljanje Klubom.

Branko Bačić (HDZ) rekao je da je dobio informaciju da je Predsjedništvo SDP-a uputilo u Sabor u proceduru prijedlog za imenovanjem određenih dužnosti, dodavši da je ostao zatečen prijedlogom SDP-a jer "nismo partijska država".

- Stranke ne mogu biti predlagatelji niti zakona niti bilo kojih drugih odluka koje su u djelokrugu Sabora. To samo mogu klubovi zastupnika ili potreban broj zastupnika, rekao je Bačić. SDP-ov dokument nazvao je neprimjerenim.

Arsen Bauk (SDP) rekao je da obavijestio predsjednika i tajnika Sabora o promjenama u Klubu zastupnika SDP-a i, osim obavijesti koju je on potpisao, priložio odluku Predsjedništva od sinoć.

- Ja sam to popisao kao potpredsjednik Kluba, ali to je sad manje bitno. Da sam potpisao i kao predsjednik, tajništvo bi to trebalo provesti, osim ako ne želi ulaziti u interne odnose unutar SDP-a, a meni nekako nije fora da ostanem predsjednik Kluba zato što je HDZ to tako odlučio, ali nema veze, preživjet ćemo i to, rekao je Bauk.

Što se istražnog povjerenstva tiče, Bauk smatra da u HDZ-u pokušavaju javnost pridobiti za svoju ideju da se o ovim stvarima šuti, ali misli da u tome neće uspjeti.

- Mislim da će se o ovim stvarima govoriti u Saboru, bolje na istražnom povjerenstvu, ali ako ne bude na istražnom povjerenstvu, ima dovoljno mehanizama, na plenarnoj sjednici, na odborima i tako dalje. Ali bolje je na istražnom povjerenstvu, rekao je Bauk.

Tomislav Tomašević (Možemo!) rekao je da očekuje i pritisak javnosti oko povjerenstva.

- Jasno je da se u HDZ-u boje jer ne znam kako drugačije protumačiti ovaj obrat, rekao je.

Suludom je nazvao izjavu premijera Plenkovića da sve institucije funkcioniraju, dok prema Eurobarometru 97 posto građana u Hrvatskoj smatra da je korupcija široko raširena.

Tomašević je rekao i da ne želi više polemizirati s predsjednikom Milanovićem, već vratiti fokus na HDZ koji u ovoj aferi "prolazi lišo".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!