Bačić: Želimo da referendum i njegova provedba budu demokratični

18:45 / 08.06.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić i

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić i

Foto: HTV / HRT

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je u srijedu da su u sklopu izmjena Ustava i Zakona o Ustavnom sudu, kojima bi se referendum učinio demokratičnijim, najvažnije stavke kvorum odlučivanja, predreferendumska ocjena ustavnosti i niži broj potrebnih potpisa.

- U tom smislu, rekao je Bačić novinarima uoči sjednice Središnjeg odbora HDZ-a, izmjenom Ustava definirali bi kvorum odlučivanja, odnosno broj potrebnih glasova birača kako bi pojedino referendumsko pitanje prošlo.

Ako bi to značilo promjenu Ustava ili organskih zakona koji se u Saboru donose dvotrećinskom ili natpolovičnom većinom, za to pitanje trebalo bi biti 33 posto ukupnog broja birača u Hrvatskoj.

Ako bi se išlo u izmjenu zakona koji se donose običnom većinom u Saboru, tada bi kvorum odlučivanja bila četvrtina ukupnog broja birača.

Također bi se smanjio potreban broj potpisa za pokretanje referenduma s 10 posto biračkog tijela na 250.000, a rok za prikupljanje i dostavu potpisa produžio bi se s 15 na 40 dana.

Izmjenom Ustavnog zakona o Ustavnom sudu omogućilo bi se predreferendumsko utvrđivanje ustavnosti pojedinog referendumskog pitanja.

Time bi se prilikom pokretanja referendumske inicijative, a prije samog prikupljanja potpisa, omogućilo zastupnicima, predsjedniku Republike i Vladi da Ustavnom sudu postave pitanje je li takvo referendumsko pitanje u skladu s Ustavom.

Ljudska prava ne mogu se propitivati na referendumu

Istim zakonom propisali bi da se teme koje se odnose na Ustavom utvrđena ljudska prava ne mogu propitivati na referendumu.

- To je okvir koji bi predložili našim kolegama u Saboru i tijekom sutrašnjeg dana ćemo početi razgovore s oporbenim klubovima oko izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, rekao je Bačić.

Dodao je kako je prijedlog izmjena proizišao iz rasprave u prvom čitanju Zakona o referendumu, gdje su ocijenili da su gotovo svi saborski klubovi zainteresirani za izmjenu Ustava i Ustavnog zakona kako bi referendum i njegovu provedbu učinili demokratičnim.

Ako ne dođe do konsenzusa ili ako će oporba imati neke preduvjete, Bačić kaže da će vladajuća većina morati ići u donošenje Zakona o referendumu koji je u drugom čitanju, a on će donekle poboljšati postojeću referendumsku legislativu, ali ne onako kako ocjenjuju poželjnim.

- Cilj nam je urediti nešto što do sada nije bilo uređeno. U Hrvatskoj se diže silna društvena energija kako bi se pristupilo referendumu, a onda na kraju utvrdimo da je ta energija potrošena za ništa jer je Ustavni sud utvrdio da pitanje nije bilo u skladu s Ustavom, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!