Božićni prijam SNV-a uz poruke mira i tolerancije

06.01.2022.

07:15

Autor: T.V./HRT

Badnjak prema julijanskom kalendaru

Badnjak prema julijanskom kalendaru

Foto: HTV / HRT

Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je u četvrtak tradicionalni svečani prijam u povodu proslave Božića prema julijanskom kalendaru uz poruke mira, tolerancije i međusobnog poštovanja.

Galerija
Milorad Pupovac na prijmu SNV-a, Foto: HTV/HRT
Andrej Plenković na prijmu SNV-a , Foto: HTV/HRTGordan Jandroković na prijmu SNV-a, Foto: HTV/HRT

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ustvrdio je da je protekla godina obilježena češćim boravkom u kućama, manjim brojem druženja i okupljanja zbog epidemije izazvane koronavirusom.

Pupovac: Banija može postati - ničija kuća

To nije zato da bi se ograničile slobode i potrebe za druženjem. Naše slobode i potrebe više ograničavaju sve glasnije politike zavodljivih riječi i sve dublje ekonomske nejednakosti, mnogo više nego ove privremene mjere, upozorio je Pupovac, dodavši da nas vjera u medicinu neće dovesti u rizik da ostanemo bez kuća.

Podsjetio je pitom da su na Baniji mnogi ostali bez svojih kuća, a ostajući bez kuća ostajali su i bez sela i gradova, javnog i društvenog prostora, bez radnih mjesta.

- Ostajući bez svega toga realno je da Banija uvelike može postati ničija kuća, rekao je. Obraćajući se okupljenima, naglasio je da je potrebno više učiniti kako bi se zaustavio iseljavanje stanovnika i omogućila perspektiva boljeg života. 

- To znači da politiku viška riječi - bilo otrovnih ili praznih - pretvaramo u politiku razgovora, politiku privatnih interesa u politiku javnih dobara, istaknuo je Pupovac na božićnom prijmu SNV-a u atriju pravoslavne gimnazije "Katarina Kantakuzina Branković".

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je vrijeme u kojem živimo izazovno, obilježeno globalnim krizama, elementarnim nepogodama i pandemijom i da je to ostavilo posljedice na svakog, ali i društvo u cjelini.

Plenković: Treba smanjiti nervozu i polarizaciju

- U vremenu mira dobro je da smanjimo nervozu i polarizaciju... da učinimo korak jednih prema drugima, korak poštovanja, razumijevanja, pijeteta i istine, ali i da budemo okrenuti budućnosti i suradnji, naglasio je Plenković.

Poručio je da će ustrajati na politici dijaloga, suradnje i poštovanja, ali i na obnovi Banije nakon potresa, pronalasku svih nestalih u Domovinskom ratu, osudi onih koji su počinili ratne zločine, normalizaciji odnosa sa Srbijom te na tome da srpska manjina bude respektirana. Pozvao je sve da budu dio tog mozaika i daju doprinos.

- Da zajedničkim naporima učinimo društvo boljim i da život u Hrvatskoj bude bolji za sve, rekao je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozvao je na solidarnost i međusobno poštovanje i zajedništvo. 

- Treba nam više razumijevanja i ljubavi, a manje mržnje i netrpeljivosti, treba nam povezivanje, a ne dijeljenje, rekao je i dodao da treba graditi svijet mira i suradnje.

- Moramo voditi računa o svim ljudima, o tome da mir, demokracija i sloboda ne dolaze sami od sebe, nego da se za njih treba boriti, istaknuo je.

Specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije Veran Matić rekao je kako mu je žao što nije donio ohrabrujuću vijest o nestalom Matiji Perišu. Naglasio je da je solidarnost u nesrećama s kojima se suočavamo iskrena i bezrezervna, od poplava do potresa u Zagrebu i na Baniji.

- Kako je moguće da nas nesreće spajaju, a svakodnevni politički život distancira?, upitao je.

Govoreći o potrazi za nestalima u ratu, istaknuo je kako je nemoguće napraviti ozbiljniji korak bez zajedništva u potrazi. 

- Zajedničko suočavanje s prošlošću i zajedničko žalovanje otvaraju puteve za normalizaciju međusobnih odnosa, kazao je Matić.

Uz njih, poruke mira i tolerancije poslao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, koji je rekao da je Zagreb uvijek bio i bit će dom za sve koji u njemu žive, bez obzira na nacionalnost i vjeru.

Na primanju su bili i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, saborski zastupnici te predstavnici ambasada, no izostao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Na božićnom prijmu dodijeljene i godišnje nagrade SNV-a

Nagrada za antifašizam "Dr. Gojko Nikoliš" dodijeljena je Vladi Oreškoviću i Josi Obućini, nositeljima inicijative Spomenik ostaje u parku koja se usprotivila premještanju antifašističkog spomenika u Perušiću.

Nagradu "Nikola Tesla" za doprinos razvoju srpskih institucija dobio je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije Božidar Simić za dugogodišnji istraživački rad na području Cetinske i Imotske krajine.

Nagrada "Svetozar Pribičević" za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa dodijeljena je specijalnom izaslaniku predsjednika Republike Srbije Veranu Matiću za dugogodišnje djelovanje na pitanjima nestalih u ratnim događajima devedesetih.

Nagrada "Diana Obexer Budisavljević" za humanost i pravednost dodijeljena je Zakladi za ljudska prava i solidarnost - Solidarna i petrinjskom parohu Saši Umićeviću.

Uz dodjelu nagrada, održan je obred osvećenja i lomljenja česnice, pri čemu je novčić za sreću iz česnice pripao gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću.

Vjernicima je božićni blagoslov udijelio i zaželio sretan Božić patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uz tradicionalnu poruku "Hristos se rodi".

- Poruka Božića je mir među ljudima, davanje prostora drugome i drugačijem, različitost koja postoji među nama je dar od Boga, rekao je patrijarh.

- Na svečanost uoči sutrašnje proslave Božića stigli su, uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar Gordan Grlić Radman. Ovdje je i čelnik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, tu je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, a stigao je i izaslanik srbijanskog predsjednika Veran Matić, izvijestio je novinar Šime Vičević. 


Dodao je da su u atriju zagrebačke pravoslavne gimnazije i mnogi drugi suradnici i uzvanici Srpskog narodnog vijeća. 


- Svima njima udijelit će blagoslov patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, rekao je Vičević. Dodao je da će u nastavku svečanosti biti prilike za stare običaje, poput lomljenja česnice, odnosno božićne pogače. 


- Bit će zanimljivo vidjeti tko će ove godine biti sretnik koji će pronaći novčić u pogači, rekao je reporter. 


Najavio je da će u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana koji se slave prema julijanskom kalendaru danas biti dodijeljene godišnje nagrade Srpskog narodnog vijeća. 


O tome kako vjernici prema julijanskom kalendaru obilježavaju Badnji dan u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorio je đakon Petar Kozakijević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!