Građani diljem zemlje Badnjak proveli u ukrašavanju bora, druženju i veselju

24.12.2022.

Zadnja izmjena 19:24

Autor: P.F./HRT

Ispred osječke konkatedrale postavljene jaslice od slame

Ispred osječke konkatedrale postavljene jaslice od slame

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Diljem Hrvatske slavi se Badnjak. Iako se tradicija na dan prije Božića razlikuje u različitim krajevima zemlje, neki su običaji svugdje jednaki. Uređuje se kuća i kiti božićno drvce, a na jelovniku je - riba. Doznajte što se nudi, ali i što se najviše traži, u ribarnicama i na tržnicama.

Slavi se Badnjak

Badnji je dan, posljednji dan došašća i dan uoči Božića, kada mnogi kršćani zapadnoga obreda bdiju u iščekivanju najradosnijeg kršćanskog blagdana, Isusova rođenja. Dan je to bogat običajima, dan zajedništva, koji i ove godine u vjernicima budi nadu i mir. 

Diljem zemlje u tijeku su posljednje pripreme uoči sutrašnjeg blagdana Božića. Badnjak je posljednji dan došašća - vremena duhovne i materijalne priprave za Božić. U kršćanskom kalendaru Badnjak je dan koji prethodi blagdanu Božića, rođenja Isusa Krista. Kulminacija je to intenzivne priprave za Božić koje je počelo još prije četiri tjedna, na prvu nedjelju došašća ili adventa.

Ponuda u ribarnici u Zagrebu

Badnjak je, što znači da je na jelovniku mnogih hrvatskih obitelji riba. Kakva je ponuda ribe na zagrebačkom Dolcu provjerila je novinarka HRT-a Marisabel Majić

Što kažu kupci u ribarnici i na tržnici, što će se danas naći na blagdanskom stolu Zagrepčana doznajte u videoprilogu.

Riba u Zadru

Zadarska županija slovi kao najribarskija u Hrvatskoj. Kakva je ponuda ribe u Zadru izvijestila je novinarka HRT-a Žana Morović Rudić.

Tržnica u Varaždinu

Traju posljednje pripreme za nadolazeće blagdane i u Varaždinu. Što se najviše traži na tamošnjoj tržnici javila je novinarka HRT-a Sara Badžek.

U Osijeku fiš paprikaš

Na istoku Hrvatske se češće priprema riječna riba. Jedno od najpoznatijih takvih jela je fiš paprikaš, koji se tradicionalno na Badnjak u Osijeku građanima dijeli besplatno. Podijeljeno je čak 2500 porcija ribljeg paprikaša, koje su pripremili članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje. U osječkoj Tvrđi bila je novinarka HRT-a Melita Homa koja zna sve o tome.

Bakalar za Šibenčane

Šibenski obrtnici na Badnjak za svoje sugrađane, korisnike Pučke kuhinje Caritasa pripremaju bakalar te je održana počela podjela obroka. u Vijestima o tome je izvijestila novinarka HRT-a Ana Marušić.

Splićani uživali u bakalaru i pjesmama zbora Brodosplita

Splićani i njihovi gosti uživali su u subotu točno u podne na ribarnici gdje je podijeljeno pet tisuća porcija bakalara nakon čega im je zapjevao zbor Brodosplita, koji slavi 50. godina postojanja. Građanima su bakalar, među stotinjak volontera, dijelili i gradonačelnik Ivica Puljak i župan Blaženko Boban.

Trideset kuhara iz cijele Dalmacije danima su pripremali bakalar te ga kuhali u velikoj posudi promjera 2,6 metara, koju su prije 17 godina napravili splitski škverani, a danas ju je na ribarnicu dovezao pauk.

Kuhar Željko Neven Bremec, predsjednik Udruge kuhara Škmer, novinarima je otkrio da su potrošili 250 kilograma bakalara, 500 kilograma krompira, 200 kilograma kapule, 50 litara maslinovog ulja, 100 litara pelata, te osam kilograma 'konšerve'.

Bakalar se kuhao nešto manje od četiri sata, a podijeljen je građanima u porcijama od pola litre za svega petnaestak minuta.

Svi koji su se jutros zatekli u središtu Splita nisu mogli, a da ne osjete mirise i okuse Dalmacije jer je, uz bakalar na brudet, koji se dijelio besplatno, grad mirisao i na friganu ribu, bjanko bakalar, punjene lignje, ali i na fritule, kroštule i rožadu iz ugostiteljskih objekata.

Dugogodišnja božićna manifestacija "Splitu s ljubavlju" nastavila se ove godine, nakon pauze zbog epidemioloških mjera i pandemije. Organizator je Grad Split, Splitsko- dalmatinska županija, splitske i županijske Turističke zajednice te Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija - ŠKMER.

Manifestaciju "Splitu s ljubavlju" prije 16 godina počeli su vrsni splitski kuhar i osnivač udruge ŠKMER Miro Bogdanović i tadašnji splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić. Danas u Splitu posebno je bilo lijepo i Ispod ure gdje su točno u podne pjevale klape kojima se pridružilo stotine građana, ali i brojni turisti.

Običaji na Badnjak

Na Badnjak se uređuje kuća za Božić, kiti se božićno drvce, peku se kolači. Tradicionalno se na Badnjak posti i ne jede meso, iako Katolička crkva post ne smatra obveznim. Badnjak je također ime za drvo, panj koji se, prema tradiciji, palio na ognjištu uoči Božića.

Badnji dan ili Badnjak, a posebice badnja večer, bogati su običajima i folklornim sadržajima. Naziv je taj dan prije Božića najvjerojatnije dobio od riječi bdjeti, biti budan, biti bodar, tj. znači noć u kojoj se bdije. Vrhunac toga bdjenja jest proslava polnoćke.

Upravo s bdjenjem povezan je niz običaja: unošenje drva badnjaka koje gori na ognjištu tu noć i poslije, zatim božićne svijeće, jedna ili tri, redovito povezane trobojnicom. Bdjenje počinje uvečer kad se obitelj okuplja oko stola, i dalje s posnim jelima, i unošenjem badnjaka i slame.

Nekada se pekao kruh koji bi bio na stolu sve do blagdana Sveta tri kralja, a njegova je veličina simbolizirala obilje u godini koja dolazi. Dosta se običaja izgubilo i oni su danas prilagođeni životu u "novom" vremenu, ali naši stari još uvijek čuvaju dio tradicije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!