21:21 / 24.12.2020.

Autor: Boris Kanazir, Lucija Judnić/Dnevnik 3/B.A./HRT

Badnjak u hrvatskim gradovima u novim uvjetima: "Vjera je ipak prva"

Zagreb

Zagreb

Foto: - / -

Običaj okupljanja na Badnjak za neke je bio ispred epidemioloških mjera.
U zagrebačkoj katedrali večeras je služena polnoćka koju je predvodio kardinal Josip Bozanić. Bilo je to prvo misno slavlje u katedrali nakon potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka. Badnjak je drukčiji od prijašnjih zbog pandemije izazvane koronavirusom.

➡️ Božićna čestitka kardinala Bozanića
➡️ Božićne čestitke državnog vrha
➡️ Gužva u Zadru: Intervenirala i policija, policajac gađan bocom
➡️ Svijet još nije vidio ovakav Božić

Kako je javila naša novinarka Lucija Judnić u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku 3, kardinal Bozanić se na početku svog obraćanja prvo dotaknuo onih koji večeras nisu mogli slušati svoja misna slavlja u svojim crkvama jer su oštećene tijekom potresa. Rekao je da u novorođenom Isusu dolazi Bog u ova teška vremena kako bi nam podario ljubav i strpljenje. Molio je za sve bolesne, za one koji nisu mogli doći zbog raznih ograničenja, a ponajviše za svo zdravstveno osoblje koje se pokušava izboriti za svaki život. Na kraju je vjernike zamolio da mole da nas što prije zaobiđe pošast koronavirusa.

- Ove noći sve stvoreno podrhtava od radosti, jer Bog dolazi. Bog je blizu, u svim ljudskim nevoljama. Ova blažena noć postaje veliki manifest utjelovljenja sina Božjega. To je manifest ljubavi, dobrote, darivanja i strpljivosti. Večeras smo i mi poput pastira pohitali da bi pronašli Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. Došli smo pokloniti se djetetu koje nam je nebo darovalo da bi se među nama ponovno dogodio Božić. Isus želi da ga prihvatimo kako bi nas obogatio svojim dolaskom, rekao je između ostalog Bozanić.

Homiliju možete pročitati ovdje.

Kaptolski trg bio je do pola pun, većina vjernika pridržavala se epidemioloških mjera, a s dolaskom kiše i to malo vjernika krenulo je kućama.

Zbog pandemije i strogih epidemioloških mjera polnoćke su služene ranije kako bi, prema preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite, završile do 22 sata i uz ograničen broj vjernika u crkvama.

- Treba se paziti, treba se čuvati, ali vjera je ipak prva, poručila je jedna građanka.

Na snazi su mjere ograničenja, ali i zabrane putovanja između županija. No današnje iznadprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine brojni su građani proveli u kupnji, ali i družeći se na gradskim ulicama i trgovima.

Običaj okupljanja na Badnjak za neke je bio ispred epidemioloških mjera. Mnogi Zagrepčani proveli su poslijepodne i večer na Cvjetnom trgu. Iako neki od njih kažu da nema puno ljudi i da se svi pridržavaju epidemioloških mjera, slika ipak govori nešto sasvim drugačije: razmaka nema, nema ni maski. A na Zrinjevcu - sve klupice zauzete, ali druženja ipak primjerenija situaciji.

- Evo, par pića, na klupici na Zrinjevcu, da neku tradiciju održimo i to je to - idemo doma, rekla je jedna građanka, a jedan mladić kaže da nije htio ići na Cvjetni trg jer je ondje previše ljudi.

Okupljene na zadarskim ulicama i trgovima rastjerivala je policija. Netko od građana policajca je gađao bocom, ali, srećom, nije pogodio.

Na tržnicama se držao red. Riječka ribarnica bogata svježom ribom, ali kupaca manje nego prošlih godina.

Dubrovački Stradun na Badnje jutro nije bio pust, ali ni blizu kao inače za blagdane. Za dobar ugođaj pobrinuli su se trombunjeri i kolendari koji su se gradom provozali kabriobusom. Zajedničku kolendu Dubrovčani su pjevali i večeras uz najbolje želje za ove blagdane, drugačije od svih dosadašnjih. Grad je pozvao sve sugrađane da na Badnju večer u 20 sati izađu na prozore, balkone, tarace i u đardine i da svi zajedno zapjevaju dubrovačku kolendu kako bi probudili blagdanski duh i zajedništvo u ovim posebnim uvjetima...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!