13:21 / 06.01.2021.

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/HTV/IMS

Badnji dan za vjernike koji slave po julijanskom kalendaru

-

-

Foto: - / -

Badnji je dan za vjernike koji Kristovo rođenje slave po julijanskom kalendaru.
Badnji je dan za vjernike koji Kristovo rođenje slave po julijanskom kalendaru.

Njeguje se običaj paljenja badnjaka, a vjernici se okupljaju na bogoslužjima - za koja vrijede malo blaža epidemiološka pravila, pa hramovi Srpske pravoslavne crkve u našoj zemlji na Badnjak i Božić mogu primiti više od 25 ljudi.

Božić je pravoslavnim vjernicima čestitao i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Čestitali su i predsjednici države, Vlade i Sabora te kardinal Josip Bozanić.

U porukama su istaknuli uvjerenje da će božićni duh mira osnažiti toleranciju, solidarnost i pomaganje potrebitima - osobito onima koji su ostali bez svojih domova.

Srpsko narodno vijeće ove godine Božić po julijanskom kalendaru obilježava pokraj pravoslavne crkve svetog Nikolaja u Petrinji. Slavlje predvodi episkop Gerasim.

- I ja sam od prije neki dan Banijac. Otkad je imenovan stožer, ja sam Banijac. I svi mi tu smo Banijke i Banijci i radimo da pomognemo teško stradalim građanima. Ono što je dobro u ovo božićno vrijeme, a to govorim stvarno svakoga dana, je taj duh solidarnosi među ljudima. Mir Božji, Hristos se rodi, poručio je Boris Milošević, potpredsjednik Vlade.Obilježavanju su se pridružili načelnik stožera za obnovu stradalog područja Tomo Medved, ministar Darko Horvat, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!