09:25 / 09.02.2018.

Autor: HRT

Bahtijarević: Imamo povijesnu priliku sagraditi dječju bolnicu za sljedećih 100 godina

-

-

Foto: - / -

Sve je izvjesnije da ćemo nacionalnu dječju bolnicu imati na mjestu sadašnje Sveučilišne bolnice u Blatu. Više o tome govorili su i gosti "Studija 4" Zoran Bahtijarević i Niko Gamulin.
Izgradnju nove dječje bolnice u predizborno vrijeme obećala je svaka dosadašnja vlada, no dalje od obećanja nije učinjen nijedan korak. Sve je vjerojatnije da ćemo nacionalnu dječju bolnicu imati na mjestu sadašnje Sveučilišne bolnice u Blatu. Zadovoljava li 30 godina staro zdanje potrebe nacionalne dječje bolnice - pitanje je na koje bi trebalo odgovoriti posebno povjerenstvo.

O tome su govorili i gosti Studija 4 v.d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb Zoran Bahtijarević i urbanist arhitekt Niko Gamulin
 
"Činjenica je da se sada počelo ozbiljno raditi. Učinjena su dva važna koraka. Najvažniji je mješovito povjerenstvo Vlade i Grada Zagreba koje treba odgovoriti na ključna pitanja, a to su financiranje, može li postojeća zgrada  građevinsko-statički zadovoljiti potrebe da se u njoj išta više gradi i treće je pitanje odgovara li ono što je ondje projektirano potrebama moderne bolnice", rekao je Zoran Bahtijarević.

Na pitanje odgovara li ta lokacija potrebama arhitekt Gamulin rekao je da ako je ondje bila predviđena Klinička bolnica grada Zagreba, tada je ta lokacija dobra i za Dječju bolnicu. "Ona je na prometno dobrim koridorima i hvata jednu cijelu regiju. Tu imamo kompletnu infrastrukturu i mislim da je to dobra lokacija", rekao je arhitekt Niko Gamulin. S tim se složio i Zoran Bahtijarević.

Arhitekt Niko Gamulin naglasio je kako je postojeća građevina u Blatu jako uništena i tek treba utvrditi u kakvom je točno stanju. Dodao je da je ondje utrošen enorman novac, a da dosad nije napravljena nijedna analiza da se utvrdi pravo stanje.

"Ni na koji način ne želim prejudicirati odluku povjerenstva, no volio bih da gradimo dječju bolnicu od početka. Dječja bolnica treba biti samostalna. I mi imamo takvo iskustvo, a i iskustvo iz svijeta je da se dječja medicina nalazi uvijek nekako na kraju", naglasio je v.d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb Bahtijarević.

"Imamo povijesnu priliku sagraditi dječju bolnicu za sljedećih 50 do 100 godina i moramo je napraviti kako treba. Prema našim potrebama, a ne da se onda nakon nekog vremena sramimo dječje medicine", zaključio je Bahtijarević.

Na pitanje kada očekuju završetak cijelog projekta te zna li se okvirna cijena izgradnje bolnice rečeno je kako je u ovom trenutku o tim pitanjima teško govoriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!