12:22 / 24.12.2018.

Autor: D.M./HRT

Bakalar, srdelice i fiš za građane

Badnjak u Zagrebu

Badnjak u Zagrebu

Foto: - / -

Za sutrašnji blagdan obavljaju se i posljednje pripreme. Uređuju se kuće, kite drvca, peku kolači. Na gradskim trgovima - već tradicionalno dijele se porcije ribe i bakalara.
Badnjak je - posljednji dan došašća i dan uoči Božića. Za sutrašnji blagdan obavljaju se i posljednje pripreme. Uređuju se kuće, kite drvca, peku kolači. Blagdansko je ozračje diljem zemlje, a protječe uz druženje i veselje na gradskim trgovima i ulicama.

Na glavnom zagrebačkom trgu gradonačelnik Milan Bandić dijelio je bakalar. Pripremljeno je 10 tisuća porcija. Građani su zadovoljni.Badnje jutro u Dubrovniku je posebno. Tradicionalno kolenda odzvanja gradom. Manje je turista - Stradun je 'rezerviran' uglavnom za Dubrovčane. I u Splitu se dijelio bakalar - i to u čuvenoj "škverskoj teči". Podijeljeno je 5 tisuća porcija. U "teću" je ubačeno 200 kilograma bakalara, 40 litara ulja, 500 kg krumpira i, kažu - cijeli vrt peršina. U sve su to ubacili slanutak. Iako su se građani na Prokurativama počeli okupljati puno ranije, podjela bakalara je započela u 11 sati, a 5000 porcija nestalo je u nekoliko minuta. Splićani i njihovi gosti bili su zadovoljni okusom bakalara zbog čega su neki tražili još.Gastro fešta se održava u Rijeci, na Korzu. Ove godine podijelilo se oko 4.000 porcija friganih ribica, 3.000 bkalara na gulaš i isto toliko čaša vina.U Osijeku, umjesto bakalara - tradicionalno se kuha fiš. Za pripremu 3.000 porcija utrošeno je 500 kg šarana. Za kuhanje su i ove godine bili zaduženi "Majstori kotlića Slavonije i Baranje".

Kako bi zahvalili hodočasnicima i građanima na još jednoj uspješnoj godini, ugostitelji iz Marije Bistrice na Badnjak su na glavnom trgu dijelili pržene ribice i domaće vino. Dio je to događajima bogatog Adventa u tom mjestu, koji će završiti tradicionalnom proslavom Nove godine u podne.

Već tradicionalno, obrtnici Šibensko-kninske županije na Badnjak zasuču rukave i na otvorenom, na trgu u šibenskoj povijesnoj jezgri, pripreme više od tisuću porcija bakalara. A zahvaljujući obrtnicima, u tom objedu uživali su danas i korisnici pučke kuhinje.

Puljani u središtu grada uživaju u rižotu s kozicama i graškom. Čak 500 porcija ove delicije priprema chef Budimir Žižović Žižo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!