10:08 / 16.01.2018.

Autor: HRT

Bakić: Danas nije izbor želiš li biti digitalno pismen, već moraš

-

-

Foto: - / -

STEM znanje i kompetencija ulaze u sva zanimanja, istaknuo je Bakić.
U Studiju 4 gostovao je savjetnik predsjednice RH Nenad Bakić. On je poduzetnik, investitor i vizionar koji je prije godinu dana pokrenuo STEM revoluciju, revoluciju sveobuhvatnih i sve traženijih znanja i zanimanja na područjima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Povod za razgovor je godinu dana STEM revolucije - u siječnju 2017. objavio je poziv za javno financiranje, a već je ove godine gledao virtuoze za mikroračunalima u osnovnim školama.

Bakić
je rekao da je sa suprugom Rujanom prije 3 i pol godine počeo donirati opremu jer je Hrvatska posebno zaostala u edukaciji u STEM područjima, pogotovo u automatici i robotici, kao da smo Afrika. Prvi veliki projekt bila je robotička liga bazirana na edukativnom robotu koji je zapravo najbolji u klasi, to je ono što nam treba, a nije skupo. Do sada smo već donirali 2.500 robota za 500 škola, liga se širi, dodao je.

Neka će djeca odabrati STEM zanimanja, dobro je što nudimo djeci da imaju pristup najtraženijim i najbolje plaćenim zanimanjima današnjice, ali tražili smo nešto što bi moglo doći do svakog djeteta - danas nije stvar izbora želiš li biti digitalno pismen, danas to moraš biti. STEM znanje i kompetencija ulaze u sva zanimanja, dodao je.

Bakić je govorio o tome kako su ih napadali ''trash ljevica'' i ''trash desnica'', a ideja im je bila dati svakom hrvatskom djetetu priliku da bude ravnopravan građanin 21. stoljeća. Budućnost je stigla, samo nije ravnomjerno raspoređena, naglasio je.

Dao je primjer digitalne pismenosti - Švedska je, primjerice, uvela informatiku od 1. razreda, a mi ćemo je tek sada uvesti, i to od 5. i 6. razreda. Neovisno o tome, svako dijete trebalo bi imati pravo biti ravnopravan građanin 21. stoljeća, smatra.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!