19:31 / 13.01.2018.

Autor: HRT

Bale, mala općina velikog srca

-

-

Foto: - / -

Dok se Hrvatska bori s opadanjem broja stanovnika i sveprisutnim iseljavanjem mladih, općina Bale u Istri, s tek malo više od tisuću stanovnika, pronašla je način kako tomu stati na kraj.
Dok se Hrvatska bori s opadanjem broja stanovnika i sveprisutnim iseljavanjem mladih, općina Bale u Istri, s tek malo više od tisuću stanovnika, pronašla je način kako tomu stati na kraj. Obiteljima se građevinske parcele dijele gotovo besplatno, vrtić se ne plaća, a studenti dobivaju izdašne stipendije.

Obitelj Baričević svoj je dom podignula na parceli za 1 kunu, i to u sklopu projekta općine Bale kojim se mladim obiteljima gotovo pa daruju zemljišta za gradnju kuće te plaća 50 posto kamata za stambene kredite.

Od ove godine vrtić je besplatan za sve male Baljane. 700 kuna tako ostaje u kućnome budžetu. Naknada za novorođenče dosad je iznosila pet tisuća kuna, a sad se udvostručuje. Uz to, osmero studenata iz Bala potpisalo je Ugovore o stipendiranju s općinom. Mjesečno će dobivati od 800 do 1000 kuna.

Isto tako, nisu Bale zaboravile ni na osobe treće dobi. Dvaput godišnje, za Uskrs i Božić daruju im 200 odnosno 350 kuna, a u pripremi je i gradnja doma za starije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!