Balint o manjku pedijatara: "Voda je došla preko glave"

01.10.2021.

08:53

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Ines Balint

Ines Balint

Foto: Robert Anić/PIXSELL / Studio 4/HRT

Voda je došla preko glave, rekla je Ines Balint, predsjednica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu, jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 govoreći o problemu nedostatka liječnika u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti.

Stanje u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti vrlo je loše zbog kroničnog nedostatka liječnika, svako deseto predškolsko dijete je bez pedijatrijske skrbi i prijeti urušavanje cijelog sustava, upozoreno je u srijedu na skupu u Hrvatskoj liječničkoj komori.


- Mi smo na problem upozoravali dok je voda bila do brade. Onda se moglo početi rješavati. Sad je voda došla već preko glave i sad je zaista goruće pitanje, rekla je Balint danas u Studiju 4.


Balint je rekla kako već godinama upozoravaju na nedostatak liječnika te da su se sad posebno osvrnuli na pedijatrijsku skrb, s obzirom na veliki problem koji su uočili, no da ništa manje nije problematično pružanje zdravstvene zaštite u skrbi primarnog ginekologa, kao i obiteljskog liječnika.


Navela je da je prosječna dob pedijatra koji pruža primarnu zdravstvenu zaštitu 55 godina.


- Od 253 primarna pedijatra, 102 liječnika su u dobi iznad 60 godina. 35 liječnika radi i pruža zdravstvenu zaštitu našim malim pacijentima i oni su u dobi iznad 65 godina. A u ovom trenutku imamo samo 62 liječnika koja su trenutno u postupku specijalističkoga usavršavanja, rekla je Balint, dodavši kako pedijatrijsko usavršavanje traje pet godina.


Rekla je kako je najteže u ruralnim sredinama, gdje je nedostatna zdravstvena zaštita. Dodala je da je najveći problem s nedostatkom primarnih pedijatara u Križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, "a nije baš blistava situacija ni nadomak Zagreba".


Balint je rekla i kako su uvjeti rada ono što u ovom trenutku mnoge mlade ljude odbija od rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.


Poručila je da moramo vrlo brzo povući sredstva i hitno uvesti centralno specijalističko usavršavanje.

O COVID-potvrdama


Od 4. listopada kreću obavezne COVID-potvrde ili testiranja za zaposlenika u zdravstvenom sustavu. Balint je rekla kako za pacijente sve ostaje vrlo slično kao dosad.


Napomenula je da će hitni zahvati ići i bez potvrde.


Što se tiče cijepljenja, Balint je rekla da je kod nje u ordinaciji situacija slična kao u cijeloj Hrvatskoj.


- Ja sam uspjela procijepiti nešto malo više od 50 posto svojih pacijenata u skrbi starijih od 18 godina, rekla je Balint, dodavši da se preko ljeta sve skupa malo zaustavilo te da je tome doprinijela medijski jaka anticijepna kampanja.


Napomenula je da svaki lijek i liječenje imaju svoje nuspojave, ali da se potrude staviti na vagu dobrobit i nuspojave te motivirati pacijente da se prijave za cijepljenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!