Ban Toskić: Administracija je pojela više od 60 posto našeg vremena

07:59 / 17.11.2020.

Autor: M.M./Studio 4/HRT

-

-

Foto: - / -

I dok mnogi stručnjaci kažu da korona epidemija nije pod kontrolom i zazivaju masovna testiranja i efikasnije epidemiološke mjere, mnogi dijelovi zdravstvenog sustava su pod velikim pritiskom.
I dok mnogi stručnjaci kažu da korona epidemija nije pod kontrolom u Hrvatskoj i zazivaju masovna testiranja i efikasnije epidemiološke mjere, mnogi dijelovi zdravstvenog sustava su pod velikim pritiskom. A obiteljski liječnici mogli bi biti još i više ako se uvedu nužna masovna testiranja.

➡️ Sve o koronavirusu 
➡️ Covid-19 - najnovije informacije    

Predsjednica udruženja obiteljskih liječnika Nataša Ban Toskić gostujući u Studiju 4 rekla je da obiteljski liječnici daju maksimalno sve od sebe, te da su preuzeli jako puno novih radnih zadataka.

- Uz sve to od 1. listopada prešli smo na sustav e-upućivanja. Obiteljski liječnici rasteretili su bolničke administratore, a sve da pomognu svojim pacijentima, rekla je.

Istaknula je i da je administracija pojela više od 60 posto njihovog vremena s čime se skratilo vrijeme za pacijenta, te da će to voditi i do smanjenja zdravstvene kvalitete.

Na pitanje treba li što prije provesti masovna testiranja, rekla je kako se čini da bi ta masovna testiranja mogla biti korisna, ali prije svega uz dobru analizu lokalne situacije. Istaknula je i da bez dobre organizacije i komunikacije sa izvršiteljima tog posla od svega neće biti ništa.

Apelirala je na administraciju da spriječi da njihovi telefoni budu zatrpani radi informacija o nečemu o čemu još ništa ne znaju, te da se telefoni oslobode za bolesne ljude.

- Nije sve korona. Sav prethodni posao je ostao isti, a opterećeni smo bili i prije epidemije. I među nama vlada strah što će biti s ostalim pacijentima, rekla je Ban Toskić dodavši kako smo u ovome svi zajedno, te da bi se trebala maksimalno angažirati obitelj i zajednica.

Kad je riječ o uvođenju dodatnih mjera, rekla je da kasnimo.

- U svakodnevnoj praksi u razgovoru s pacijentima vidimo da je veliki broj zaraženih iz obiteljskih okupljanja. O mjerama će odlučiti krizni stožer uz savjetovanje s epidemiolozima i nadam se da će uvažiti mišljenja epidemiologa koji su najveći stručnjaci, rekla je predsjednica udruženja obiteljskih liječnika. 

Istaknula je da je iznimno zabrinjavajuće da je polovica umrlih od ukupnog broja od početka epidemije umrla u posljednja 2-3 tjedna.

- To je očiti znak da je krajnji čas za pooštriti mjere.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!