17:51 / 12.03.2021.

Autor: Vijesti u 17/IMS/HRT/Hina

Ban Toskić: Cjepivo neće propasti

Cjepivo AstraZenece

Cjepivo AstraZenece

Foto: Matthias Bein / DPA/PIXSELL

 Iz Nacionalnog stožera poručuju da Hrvatska za sada nastavlja cijepljenje AstraZenecom. Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić otkrila je da se dio građana boji primiti to cjepivo.


Nataša Ban Toskić izjavila je da su obiteljski liječnici primijetili veći broj odustajanja od cijepljenja AstraZenecinim cjepivom, no u domovima zdravlja kažu kako kod njih nema značajnijih promjena, a cjepivo neće propasti.

- Otprilike 1/3 pacijenata koji su danas bili naručeni otkazala je cijepljenje, kao i neki koji su naručeni za sljedeći tjedan, rekla je.

- Ako neki odustanu, zovemo druge ljude na cijepljenje. No, količine cjepiva su tako male, a broj zainteresiranih tako velik da cjepivo koje stigne ne može propasti. Ovoga tjedna dobili smo šest doza Pfizera i 20 doza AstraZenece, a prošlog tjedna 12 doza Pfizera,10 doza Moderne i 10 doza AstraZenece. To je jako malo, a na terenu nemamo nikakvu kontrolu koje ćemo cjepivo dobiti u kojoj količini, rekla je. 

Ravnateljica zagrebačkog Doma zdravlja Centar Antonija Balenović kazala je kako do sada nije uočeno značajnije odbijanje pacijenata da se cijepe AstraZenecinim cjepivom.

Dom zdravlja Centar cijepio je protiv COVID-19 oko 15.000 pacijenata, većinom AstraZenecinim cjepivom i nisu uočene nikakve veće nuspojave, rekla je.

Nije primijećeno da pacijenti u većem broju odbijaju to cjepivo nakon što je ovoga tjedna objavljena informacija o obustavi cijepljenja AstraZenecinim cjepivom u dijelu zemalja EU-a.

Isto kažu i u Domu zdravlja Zagreb Zapad.

- Danas ništa više ljudi ne odustaje nego ranije. Od 10 naručenih jedan ili dva se obično iz nekog razloga predomisli. Tako je bilo i prijašnjih dana, kaže ravnatelj doma Miroslav Hanževački.

U splitskom županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, u Spaladium areni i u ambulantama obiteljskih liječnika širom županije i grada Splita pacijenti i dalje uredno primaju cjepivo AstraZenece, tvrde ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin i ravnatelj županijskog Doma zdravlja Marko Rađa.

Karin kaže da pacijenti ne odbijaju cjepivo AstraZeneca, a cijepljenje prolazi bez ikakvih problema, dok Rađa poručuje da se cijepljenje danas odvija redovno, te da su svi u Spaladium areni cijepljeni.

U ambulantama obiteljskih liječnika ima sporadičnih odbijanja, no to je zanemariva brojka.

- Nije to ništa alarmantno, a što će se događati s obzirom na negativne medijske napise o tom cjepivu tek ćemo vidjeti, kazao je Rađa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!