Ban Toskić: Do jutros liječnici nisu dobili službenu obavijest kada počinje cijepljenje

15.01.2021.

09:44

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

default error photo
Nemec Strčić kazala je da polovicom sljedećeg tjedna započinje procjepljivanje građana starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika.
Voditeljica ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, otok Krk dr. Lovorka Nemec Strčić kazala je u emisiji "Studio 4" kako je plan Nastavnog zavoda za javno zdravstvo otoka Krka da polovicom sljedećeg tjedna započne procjepljivati građane starije od 65 godina i kronične bolesnike.

"
Sve ovisi o količini cjepiva"

- Počeli bismo sljedećeg tjedna s jednim manjem brojem ljudi, te ovismo o tome koliko će nam biti dostupno cjepivo, rekla je.

Naglasila je kojom će se dinamikom nastaviti dalje procjepljivati također ovisi o količini dolaska cjepiva. Nemec Strčić istaknula je da je provedba cijepljenja zamišljena u  Rijeci i to čak na tri punkta, a u ostalim dijelovima županije bile bi ispostave Nastavnog zavoda.

Ban Toskić: Do jutros liječnici nisu dobili službenu obavijest kada počinje cijepljenje

Predsjednica Koordinacija hrvatske obiteljske medicine dr. med. Nataša Ban Toskić kazala je kako do jutros još ni jedan liječnik nije dobio službenu obavijest kada počinje cijepljenje, s kojom količinom doza, te kojim tempom će se populacija cijepiti.

- Organizacijski mi zapravo još ništa ne znamo, naglasila je.

Predsjednica Koordinacija hrvatske obiteljske medicine dr. med. Nataša Ban Toskić kazala je iako su obiteljski liječnici već odavno imenovani kao najvažniji izvršitelji cijepljenja s njima se ne komunicira kao s partnerima, već najveći dio informacija dobivaju preko medija ili u obliku naredbi, odnosno kratkih e-mailova od danas do sutra. Dodala je kako uopće nema suradnje.

Nemec Strčić: Organizacija samog cijepljenja je zahtjevna

Lovorka Nemec Strčić kazala je da suradnja njezinog Zavoda s obiteljskim liječnicima postoji, ali još uvijek nije definirano tko će građane cijepiti. Dodala je kako će to najvjerojatnije u početku biti epidemiolozi i to samo u Rijeci. U drugim dijelovima županije sljedeći tjedan neće biti moguće cijepljenje.

Nemec Strčić je rekla da će se populacija cijepiti s onim cjepivima koje Nastavni zavod za javno zdravstvo otoka Krka bude imao, te da je organizacija samog cijepljenja zahtjevna.

"Ukazali smo na probleme"

Dr. med. Nataša Ban Toskić kazala je da je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine još u studenom poslala dopis svim relevantnim institucijama u kojem su ukazali na probleme koji se mogu dogoditi, te su predložili i svoje prijedloge.

Istaknula je kako je do kraja prošle godine interes za cijepljenje bio nikakav, ali od 4. siječnja je interes značajno porastao. Dodala je da je pritisak na liječnike obiteljske medicine velik. Dr. Lovorka Nemec Strčić kazala je da pacijenti koji će doći na cijepljenje, na samom licu mjesta moći će još dobiti sve obavijesti glede cjepiva, a liječnici informacije o zdravstvenom stanju.

Ban Toskić smatra kako se cijepljenje ne treba obavljati u ordinacijama liječnika obiteljske medicine.

- Ako ipak do toga dođe, naravno da ćemo građane cijepiti, ali učinkovitost tog cijepljenja će biti mala, te će i negativno utjecati na dostupnost obiteljskih liječnika, dodala je.

"Nije zabilježen niti jedan slučaj gripe"

Naglasila je da u pojedinim županijama još nisu cijepljeni ni liječnici obiteljske medicine, ali da je veliki dio zdravstvenih djelatnika zainteresirano za cijepljenje.

Obje su kazale kako nije zabilježen niti jedan slučaj gripe.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!