09:05 / 21.12.2020.

Autor: T.V./Studio 4/HRT

Ban Toskić: Najveća zabuna nastaje oko trajanja samoizolacije

-

-

Foto: - / -

Liječnici obiteljske medicine sve su glasniji žaleći se da roditelji ne poštuju mjere samoizolacije djece. Ništa bolje nije stanje niti sa zaraženim učiteljima i nastavnom osoblju.
Liječnici obiteljske medicine sve su glasniji žaleći se da roditelji ne poštuju mjere samoizolacije djece. Namjerno ili ne zaboravljaju da djeca ponekad moraju biti duže od njih u samoizolaciji. Ništa bolje nije stanje niti sa zaraženim učiteljima i nastavnim osobljem. 

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Nataša Ban Toskić, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), kaže kako nije stekla dojam da se obiteljski liječnici bune da roditelji ne poštuju mjere samoizolacije jer oni o tome i nemaju neko saznanje.

- Sve uvjete o izolaciji, samoizolaciji i rokovima trajanja propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Što se tiče učenika koji su imali kontakt u školi s oboljelom osobom, njima samoizolaciju određuje školski liječnik i epidemiolog. Obiteljski liječnici o teme dobiju obavijest od roditelja, upišu u karton i eventualno roditeljima otvore bolovanje ako je to potrebno, rekla je gostujući u Studiju 4.

Objasnila je  tko određuje samoizolaciju za djecu.

- Ako je dijete bilo u kontaktu sa zaraženom osobom izvan škole onda samoizolaciju određuju obiteljski liječnici, no ako je dijete bilo u kontaktu u školi onda cijeli proces vodi školski liječnik i epidemiolog. Roditelji nas ponekad nazovu i pitaju za savjet, ali oni dobiju mail od škole u kojem se određuje mjera samoizolacije koji nama prosljeđuju, kaže.

Ističe kako najveća zabuna nastaje po pitanju trajanja samoizolacije.

- Ljudima je nejasno zašto izolacija oboljelih i onih koji su s oboljelima imali jednokratni kontakt traje 10 dana, a samoizolacija ukućana oboljele osobe traje 20 dana. Najčešći je to razlog nesuglasica i malo žešćih komunikacija ali ako se osobi detaljno objasni razloge onda ona razumije o čemu se radi i dalje preuzima odgovornost na sebe, ustvrdila je Ban Toskić dodavši kako obiteljski liječnici ne mogu kontrolirati gdje se tko kreće već mogu samo detaljno objasniti situaciju i apelirati na njegovu osobnu odgovornost.    

Kaže da djeca moraju u samoizolaciju na 20 dana ako im se roditelj razboli.

- Problem se javlja ako roditelj mora raditi dok je dijete u samoizolaciji i nema se tko o njemu brinuti. To je socijalno-ekonomski problem. Roditelji nam se javljaju s takvim problemima jer smo mi njihovi obiteljski liječnici. Roditelj ima pravo na bolovanje dok im je dijete u samoizolaciji, rekla je.

Objašnjava da i obiteljski liječnici, poput epidemiologa, mjere samoizolacije određuju temeljem telefonskog poziva.

- Nema tog pregleda kojim bi utvrdili potrebu za mjerom samoizolacije. Samoizolacija se određuje onim osobama koje su bile u kontaktu s oboljelom osobom, ističe.

Na pitanje voditelja o tome šalju li roditelji djecu u školu prije isteka roka samoizolacije rekla je kako ne vidi načina na koji bi škola prihvatila dijete bez ispričnice koju ne može dobiti prije isteka samoizolacije.

- Dijete prije povratka u školu mora dobiti ispričnicu od obiteljskog liječnika. Mi ju ne možemo izdati prije isteka samoizolacije. Ne vidim kako bi škola prihvatila dijete bez ispričnice, to stvarno nije u našem domenu, ustvrdila je.

Kaže da stopa bolovanja ovisi o vrsti ordinacije obiteljske medicine.

- Gdje su pacijenti osobe koje rade u industrijskim pogonima, tu je sigurno više bolovanja otvoreno. Mnogi su poslodavci pružili mogućnost rada od kuće pa je tu potreba za bolovanjima manja. Ne postoji neka statistika na nivou cijele Hrvatske. Mogu vam reći da je u mojoj ordinaciji broj bolovanja neznatno porastao jer pacijenti koriste godišnje odmore, slobodne dane jer je naknada za vrijeme trajanja samoizolacije niska, rekla je.

Što se skorog cijepljenja tiče, poručila je da su obiteljski liječnici detektirali dva problema - način na koji bi trebali prikupljati podatke o zainteresiranima za cijepljenje te prijedlog da se cijepljenje odvija u njihovim ordinacijama tijekom redovnog radnog vremena.

- Predložili smo da se oformi digitalna platforma za samoprijavu te da se cijepljenje organizira na posebnim punktovima. Ne znam hoće li se ti naši prijedlozi prihvatiti jer nemamo nikakvog odgovora do danas. Mi ćemo cijepljenje provoditi kakva god odluka da bude, ali želimo naglasiti ako će se cijepljenje odvijati u našim ordinacijama u redovno radno vrijeme naš će ostali posao patiti i mi nećemo za to snositi odgovornost jer smo na vrijeme upozorili na moguće probleme, naglasila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!