09:03 / 23.11.2020.

Autor: V.K./Studio4/IMS/HRT

Ban Toskić: Zašto ne bismo sami uzimali brisove?

-

-

Foto: - / -

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine govorila je o angažmanu liječnika obiteljske medicine u borbi protiv koronavirusa.
Liječnici obiteljske medicine maksimalno su uključeni od samog početka pandemije i borbe protiv koronavirusa. Preuzeli su mnogo poslova na sebe, a u isto su vrijeme cijepili protiv gripe, počeli primjenjivati sustav e-upućivanja pacijenata na testiranja te pratili njihovo liječenje, naglasila je u emisiji Studio 4 Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Brzo testiranje na koronavirus - gdje, kada i kako

Osvrnula se i na brze antigenske testove te istaknula kako oni mogu obiteljskim liječnicima olakšati rad zato što će se jedan dio ljudi moći sam zbrinuti, osobito oni mlađi i s blažom kliničkom slikom.

- Sami se prijave na testiranje, dobiju rezultat, obavijeste svoje kontakte, stave se u samoizolaciju i primjenjuju simptomatsku terapiju. Time oslobađaju naše telefone za one koji su doista potrebiti, rekla je Nataša Ban Toskić te dodala da ako se Šveđani mogu sami testirati i uzimati si bris iz nosa, ne vidi razlog zašto to ne bismo mogli i mi.

Zbog nedostupnosti telefona obiteljskih liječnika, radi velikog broja poziva i administracije, ministar Beroš ih je prozivao.

- Mi smo još proljetos upozoravali da će se to dogoditi i da će doći do problema u radu, što je krivo shvaćeno kao naše odbijanje rada u pandemiji, istaknula je i dodala kako obiteljski liječnici ne žele biti "žrtveno janje" zdravstvenog sustava.

Istaknula je da je zdravstveno osoblje veoma izloženo, no da oni predano rade, ali da za propuste sustava ne žele biti jedino oni odgovorni. Apelirala je na poslodavce da testiraju svoje radnike, zato što tako i oni mogu profitirati.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!