08:08 / 07.09.2019.

Autor: T.D./Hina/HRT

Bandić: Ako ne dođe do glava koje odlučuju, mi imamo potez više

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svoj model za povećanje plaća u obrazovanju predstavio je predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić te njegove suradnice Jelena Pavičić Vukičević i Ana Stavljenić Rukavina.
Predsjednik Stranke rada i solidarnosti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je u subotu da će, ukoliko Vlada ne prihvati njihov prijedlog za 17-postotno povećanje plaća učitelja i nastavnika, u Zagrebu povećati plaće za 700 učitelja produženog boravka i tjelesnog odgoja u programu Vikendom u sportske dvorane.

- Ima li novca i rješenja za sve?
- Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

Učiteljima će se time povećati plaća do razine kakvu imaju obrazovani odgajatelji i stručni suradnici u dječjim vrtićima Grada Zagreba, rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Stranci. 

- Ukoliko ne bude sluha u resornom Ministarstvu, ukoliko Vlada ne prihvati naš prijedlog koji je smisao postojanja hrvatskog obrazovanja i europskih standarda u koje se kunem, onda ćemo mi to sami napraviti u Gradu Zagrebu. Pa makar na ono na što možemo utjecati ćemo im isplatiti. To će koštati osam milijuna kuna, pa onda bih ja volio vidjeti ministricu neka objasni u zbornici da postoje dvije vrste ljudi, učitelja i nastavnika, jednih koji će primati 17 posto veću plaću, ovih 700 u Zagrebu i onih 67.000 koji će primati manju plaću, istaknuo je Bandić na konferenciji za novinare.

- Mi želimo vjerovati da će doći do glave onih koji odlučuju. A što je nama preostalo u Gradu Zagrebu, ukoliko ne dođe, onda da povučemo potez. Mi uvijek imamo potez više, a to je da ljude u Zagrebu, one koji su u našoj zoni odgovornosti nagradimo adekvatno kao i one u dječjim vrtićima, dodao je Bandić.   
 

Podsjetio je kako su u njegovoj stranci 12. kolovoza apelirali da to naprave, ali je prošlo skoro mjesec dana i ništa se dogodilo nije, a nastava počinje u ponedjeljak. 

Bandić je podsjetio kako ih je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pitala koliko bi iznosilo predloženo povećanje od 17 posto plaća učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama te su "kako bi stali na kraj bespotrebnoj polemici, sami potražili tu informaciju".

- U osnovnim školama za plaće zaposlenih se izdvaja 4,7 milijardi kuna bruto. U srednjim školama za plaće zaposlenih se izdvaja 2,6 milijardi kuna bruto. Uz povećanje od 17 posto kako bi plaće bile iste plaćama u Zagrebu trebalo bi izdvojiti dodatnu jednu milijardu i 240 milijuna kuna. To bi značilo da se umjesto dosadašnjih 7,3 milijarde kuna u proračunu Republike Hrvatske za 2020. treba izdvojiti nešto više od 8 milijardi kuna, rekao je Bandić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!