07:39 / 11.05.2018.

Autor: I.M./Hina

Bandić čestitao zastupniku Hasanbegoviću na priznanju njegovoj obitelji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić čestitao je zastupniku Zlatku Hasanbegoviću što će njegovoj obitelji postumno biti dodijeljeno odlikovanje 'Pravednici među narodima'.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  čestitao je zastupniku Zlatku Hasanbegoviću što će njegovoj obitelji, djedu i baki Prohić te tetku i teti, postumno biti dodijeljeno odlikovanje Yad Vashema, 'Pravednici među narodima' koje se daje najhrabrijima za spašavanje Židova tijekom Drugoga svjetskog rata.

Na kućnu adresu saborskog zastupnika Zlatka Hasanbegovića u srijedu je stiglo pismo Židovske općine u Sarajevu, veleposlanstva Izraela u Bosni i Hercegovini i Yad Vashema u kojemu ga se kao unuka poziva na ceremoniju u čast obitelji Prohić, na kojoj će Avdi Prohić, Esmi Prohić, Sabriji Prohić i Safeti Prohić biti postumno dodijeljeno počasno odlikovanje Pravednici među narodima. 

Riječ je o najvišem izraelskom državnom priznanju pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove tijekom holokausta riskirajući pritom vlastite živote, a u ovom slučaju riječ je o spašavanju djevojčice Nade Kolman za koje su bili zaslužni djed i baka Zlatka Hasanbegovića, objavio je Jutarnji list. 

Poštovani gospodine zastupniče Hasanbegoviću, dragi Zlatko, upravo sam primio vijest da je Yad Vashem, najuglednija svjetska institucija za učenje i poučavanje o Holokaustu, tvojoj obitelji postumno dodijelila odlikovanje Pravednici među narodima, koje se daje najhrabrijima za spašavanje Židova tijekom Drugoga svjetskog rata. Tvoja baka i tvoj djed su u Zagrebu čuvali i skrivali židovsku djevojčicu Nadu Kolman te su vlastite živote izložili pogibelji kako bi njezin spasili. Hrabrim ljudima - Pravednicima među narodima se klanjam. Klanjam se tvojoj obitelji i njihovu herojstvu, a kao zagrebački gradonačelnik ovako iznimnu i iskrenu čestitku upućujem tebi kao kolegi, koalicijskomu partneru i prijatelju, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u čestitki saborskom zastupniku i zastupniku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Neovisnih za Hrvatsku Zlatku Hasanbegoviću.

Gradonačelnik Bandić napominje da bi tomu veličanstvenomu događaju rado nazočilo i izaslanstvo Grada Zagreba, naravno uz Hasanbegovićev pristanak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!