18:32 / 02.02.2019.

Autor: Borko Brunović/HRT

Bandić i milijunašima otpisao dugove

-

-

Foto: - / -

Dugova gradu do 10 tisuća kuna oslobođeni su svi - neovisno o tome koliko bogati bili.
Iako je zagrebački gradonačelnik najavio da će staviti veto na otpis duga imućnim građanima, to se ipak nije dogodilo. Dugova gradu do 10 tisuća kuna oslobođeni su svi - neovisno o tome koliko bogati bili.

Prije tri mjeseca gradonačelnik je izvanrednoj konferenciji za medije najavio veto na otpis dugova milijunaša. Danas drukčija priča.

- Sve što sam rekao, mi ćemo to napraviti sukladno zakonu. Operativno to provodi Holding i koordinira pročenica Ureda za gospodarstvo. Vi zaboravljate da sam ja gospodin gradonačelnik, rekao je Milan Bandić.

Neki bi ipak rekli da je gospodin gradonačelnik taj koji zaboravlja - i to svoja obećanja.

- Do Strasbourga da nas tjeraju, u gradu mi nećemo oprostiti dugove. Do Strasbourga neka tuže, rekao je ranije.

No potrebe za tužbom nije bilo jer je Zagreb otpisao dugove svima, ukupno 121 milijun kuna. Imovinski cenzus, kažu u gradu, ne bi donio željene efekte. Zbog zamršenog postupka i papirologije ispaštala bi, tvrde, većina blokiranih.

- Suština toga svega nisu tri milijunaša, suština toga svega je 324 tisuće blokiranih građana, od čega možemo reći da ih je možda 50 onakvih milijunaša, možda dvadeset, možda deset, ne znam, tvrdi pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Većina imućnih dužnika čija su se imena pojavila u medijima, tvrde u gradu, podmirila su potraživanja. Trojica koji to još nisu učinili, neslužbeno doznajemo, jesu: Vladimir Zagorec, Dino Drpić i Andrija Kević.

- Pozivam da zapravo dug podmire i na taj način će prestati provedba ovrhe nad njima, poručila je predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban.

Jedan od dužnika bio je i vlasnik Europatradea, no on je svoj dug, kaže, odavno podmirio.

Bandićevo odustajanje od obećanja nije izazvalo oduševljenje na političkoj sceni.

Mjera otpisa duga u Zagrebu je obuhvatila 25 tisuća građana - tj. glasača pa što sad ako se među njima potkrao i pokoji bogataš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!