12:41 / 08.04.2019.

Autor: Hina/HRT

Bandić: Kino Europa je moje dijete; Plenković: Naći će se najbolje rješenje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da će se za kino Europa, koje je nazvao "uglednim i prestižnim", naći najbolje rješenje te da je ono u nadležnosti Grada Zagreba.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je u ponedjeljak da je Kino Europa njegovo dijete i da nitko ne može voditi više računa o tom kinu i njegovu temeljnom poslu - filmu od njega, koji ga je "oteo od tajkunske privatizacije". - Ja se vama divim. Znate na što to meni izgleda, to događanje naroda i ta šank-linija koju sam ja nazvao - na mamu i tatu koji žele ubiti svoje vlastito dijete. Pa ja sam otac i tata i mama tog Kina Europe. Da nije bilo gradonačelnika, tog Kina Europe ne bi bilo. Sve ostalo je suvišno, rekao je Bandić na pitanje novinara radi li se tu zaista o "borbi oko terase" i je li već tužio direktora Umjetničke organizacije Zagreb Film Festivala Borisa T. Matića za neistine koje je izrekao.
Istaknuo je da su u nedjelju mediji dobili priopćenje za javnost u kojemu sve piše - "uzmi ili ostavi, kako kome paše". - Ali ponavljam, znači, to je kao da ja svoju rođenu kćer ne daj Bog sa suprugom idem eutanazirati. Pa to je moje dijete, Kino Europa je dijete Milana Bandića, da nije bilo Milana Bandića nikada se ne bi kupilo Kino Europa. Kino Europa bi bilo u privatnim rukama, ne znam što bi se tamo radilo. Plus toga, ponavljam da je to zaštićeni objekt kulture, spomenik kulture, rekao je novinarima Bandić. Istaknuo je kako bi volio da su ga pitali o tome kako je to kino "oteo iz tajkunske privatizacije, koja ne zastarijeva i neki bi trebali snositi odgovornost" te to prenijeli u javnost. - Zašto ne odgovaraju oni koji su 1991. i 1992. to privatizirali za nula kuna, da sam ja to morao ponovno kupovati. To je suštinsko pitanje, rekao je Bandić i poručio da su "stvari kristalno jasne".

Plenković uvjeren da će se za kino Europa naći najbolje rješenje

Premijer Andrej Plenković uvjeren je da će se za kino Europa, koje je nazvao "uglednim i prestižnim", naći najbolje rješenje te da je ono u nadležnosti Grada Zagreba.

- Svatko se treba baviti svojim nadležnostima, dakle Vlada ne utječe na ugovore o najmu pojedinih prostora koju su u vlasništvu Grada Zagreba. Koliko sam ja razumio što je kazao gradonačelnik i on je zainteresiran da tamo bude jedno prestižno ugledno kino kao što Kino Europa za sve nas koji živimo u ovom gradu oduvijek jest bilo, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da utječe na gradonačelnika Zagreba Milana Bandića kako bi se našlo kompromisno rješenje za kino Europa.

- Uvjeren sam da će se naći najbolje rješenje, izjavio je Plenković nakon predaje DIP-u kandidacijske list za Europski parlament.

Dodao je i kako je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek o tome izrazila vrlo jasan stav.

Nakon što su prošlog tjedna u petak dobili obavijest Grada Zagreba da im je istekao ugovor o najmu te da su u obvezi vraćanja prostora 1. lipnja, uprava kina Europa i direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), najavili su da će u nedjelju zatvoriti vrata Kina Europa.

Skandirajući "ne damo kino" oko dvije tisuće građana prosvjedovalo je u subotu navečer zbog najave zatvaranja Kina Europe.

Grad Zagreb poručio je pak u subotu da je nužna obnova Kina Europa, ali da se taj objekt neće prenamijeniti u sadržaje koji nisu vezani uz kinoprikazivačku djelatnost.

Iz Grada Zagreba su u nedjelju poručili da će Kino Europa nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino te od  Zagreb Film Festival zatražili javnu ispriku i demanti za načinjenu štetu zbog "iznošenja utuživih laži da će 'kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub'".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!