10:56 / 19.10.2018.

Autor: P.F./I.M./M.M./HRT

Bandić, Lovrić i Palac nepravomoćno oslobođeni krivnje

-

-

Foto: - / -

Sudac Zdravko Majerović nepravomoćno je oslobodio gradonačelnika Milana Bandića i njegove suoptuženike Ivicu Lovrića i Zdenku Palac za pogodovanje udruzi "U ime obitelji".
Zagrebački županijski sudac Zdravko Majerović oslobodio je krivnje nepravomoćnom presudom gradonačelnika Milana Bandića i njegove suoptuženike Ivicu Lovrića i Zdenku Palac na suđenju o pogodovanju udruzi "U ime obitelji".


"Nema dokaza da bi prvookrivljeni Bandić, drugookrivljeni Lovrić i treće okrivljena Palac počinili kaznena djela koja su im stavljena na teret. Pa ih je stoga sud oslobodio od optužbe, rekao je Zdravko Majerović, predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu.

Uz ostalo, sud kaže da je Bandić imao pravo raspolagati gradskim novcem i financirati što želi. Kao i u brojnim prethodnim slučajevima, kako je rečeno, postupao je transparentno.

Tužiteljstvo je najavilo žalbu. Ističe da se u obrazloženju ne spominju tajno snimljeni razgovori. Iz njih je, kako kažu, jasno da sudionici skrivaju ono što rade i da imaju svijest o tome da čine nešto nedopušteno.

"Stava smo da ovakvo obrazloženje nema utemeljenja u dokazima izvedenima na raspravi. Pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da niti jednom riječju nisu obrazloženi rezultati posebnih dokaznih radnji koji jasno pokazuju, prema stavu USKOK-a, o čemu se tu ustvari radi", ističe Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

Odvjetnici pak ne kriju zadovoljstvo. Kažu da su od početka istrage bili uvjereni da je riječ o političkoj optužnici. 

"Po nama se to uopće nije trebalo voditi, raditi troškove građanima. Nema kaznenog djela, jednostavno nema djela", rekla je Ksenija Vržina, odvjetnica Milana Bandića.

"Postavlja se pitanje svrhe ovog suđenja i trošenja novaca. Ovo suđenje je bila politička optužnica i pokušaj političke difamacije. Potrošeni su uzalud novci građana. Ovdje nema kaznenog djela", rekao je Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik.Od početka suđenja u slučaju "štandovi", Bandić je novinarima izjavljivao samo dvije uzrečice - "pravda je spora, ali dostižna" i "strpljen - spašen". A kada je nepravomoćno zaista spašen, izostale su čak i te fraze. 

USKOK Bandića tereti da je udruzi "U ime obitelji" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308.000 kuna ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum za izbor zastupnika imenom i prezimenom. USKOK je tvrdio da je Bandić postupao iz osobnog i političkog interesa koji je namjeravao financirati proračunskim sredstvima, što je, kažu, eklatantan primjer političke korupcije. 

S druge strane Bandićeva obrana isticala je da se gradonačelnik koristio ovlastima na zakonit način i prema uobičajenoj proceduri te da građanskoj inicijativi nije pribavljena materijalna korist jer prema njoj nije postavljen imovinsko-pravni zahtjev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!