Bandić na suđenju rekao da nije kriv, prosvjednici ga izviždali

22.01.2020.

08:05

Autor: B.A./HRT/Hina

default error photo
Ispred suda prosvjednici su stajali s transparentima, a Bandića su po njegovu dolasku dočekali zvižducima i povicima "Lopove, lopove". Dario Juričan pojavio se u sudnici
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pojavio se danas na zagrebačkom županijskom sudu gdje se izjasnio da nije kriv za nezakonitosti u zbrinjavanju otpada.Suđenje je formalno krenulo ispočetka nakon što je Uskok optužnici u slučaju Agram pripojio optužbe za zbrinjavanje otpada.

Uz Bandića na optuženičkoj klupi našao se i vlasnik CIOS-a Petar Pripuz i još 15 optuženika, dok je postupak u odnosu na bivšeg šefa Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića razdvojen zbog zdravstvenih razloga.

Svi okrivljenici izjasnili su se da nisu krivi za optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja dodijelio CIOS-u posao zbrinjavanja otpada.Odvjetnici su se izjasnili koje svjedoke žele saslušati, a za koje im je dovoljno čitanje iskaza. Bandićeva odvjetnica Jadranka Sloković predložila je ispitivanje Sandre Perković, proslavljene atletičarke i članice Bandićeve stranke. Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo predložio je svjedočenje Slobodana Ljubičića ako je u stanju.

- Mi smo čuli da nije raspravno sposoban kao okrivljenik u postupku. Nismo čuli može li doći na par sati u ovaj sud i vjerodostojno svjedočiti o svojim saznanjima u odnosu na točku 5 - rekao je Nobilo.

Prema nekim nagađanjima suđenje bi moglo završiti ove godine.Bandić je nakon suđenja izveden na stražnja vrata.

Nobilo je nakon ročišta na pitanje novinara je li bilo pogodovanja Pripuzu odgovorio: "Naravno da nije".

- Nakon šest godina čak je USKOK odustao od tvrdnje da se ostvarila protupravna imovinska korist za tvrtku gospodina Pripuza - rekao je Nobilo.Objasnio je da se otpad nije mogao samo odložiti na Jakuševac zbog zabrane odvoza, da je postojala hitnost te da je jedino Pripuzova tvrtka imala sve dozvole.

- Smisao je bilo djelovanje u interesu javnosti, a ne neke pojedine tvrtke. Dapače, utvrdit ćete da je Pripuz računao ispod tržišne cijene Gradu Zagrebu, faktički na štetu svoje tvrtke - rekao je Nobilo.Sloković je na pitanje novinara je li uvjerena da će pobiti optužbe do kraja odgovorila: "Pa naravno".

- Kao što ste čuli, ovo je zbilja čudan predmet gdje se ustvari dokazuje da su se ljudi udružili da se po što jeftinijoj cijeni obave određeni poslovi. Zbog toga smo i zatražili da se dopuni financijsko vještačenje upravo kako bi se dokazalo da su tadašnje cijene bile četiri puta veće od onih po kojima je naplaćen taj posao. Dakle, imovinske koristi nije bilo - rekla je Sloković, dodajući da nitko nije zaradio ništa.

- A što je ona apstraktna neimovinska korist koju tužiteljstvo stavlja na teret okrivljenicima, to nam je nepoznato - rekla je Sloković.

Kao što je najavila Gordana Pasanec u ime inicijative "Zagreb te zove", građani su došli na zakazano ročište i Bandiću donijeli poklon u slučaju da ga proglase krivim - sapun, četkicu za zube, toalet papir i ručnik. U sudnici se pojavio i bivši predsjednički kandidat Dario Juričan, poznat po kritiziranju Bandića, o kojemu snima film Kumek.
Ispred suda prosvjednici su stajali s transparentima, a Bandića su po njegovu dolasku dočekali zvižducima i povicima "Lopove, lopove". Bandić poklone nije htio primiti. Dio prosvjednika ušao je u sudnicu.- Donijeli smo poklon paket za put u Remetinec. Vidite ovdje ručnik s njegovim imenom, kvalitetni toaletni papir, sapun, četkica... Jedna gospođa je pridodala malo C vitamina da se nađe ako mu pozli - rekla je Pasanec u izjavi novinarima prije Bandićeva dolaska.

- Mi smo mu presudili prije dva tjedna, smatramo da je kriv, to ćemo danas pokazati i u sudnici - dodala je.

Za što je kriv, pitali su je novinari.

- Za što nije bilo bi lakše pitanje. Od GUP-a, od otpada, od žičare, previše toga ima. Da se razumijemo, on je radio, nitko ne kaže da nije ništa radio, ali se radilo netransparentno, a za novce za koje je to napravio mogli smo imati i infrastrukturu, i obnovljene vrtiće, mogli smo imati sve - poručila je Pasanec.- Nemoguće je da on nije nikad kriv. Sramotno je da se mijenjaju iskazi i da se optužnice stalno nadopunjuju radi nečijeg interesa - rekla je Pasanec, dodavši kako će građani danas pokazati da im je dosta mita i korupcije.

Pasanec je nakon ročišta novinarima rekla da će tužiti odvjetnicu Kseniju Vržinu zbog uvrede jer ih je, kako je rekla, nazvala plaćenicima.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tužiteljstvu vraćene na doradu.Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Krajem listopada sud je potvrdio dio optužnice protiv Bandića i Petra Pripuza koja se odnosi na zbrinjavanje otpada.

U ranije potvrđenom dijelu optužnice Bandić i njegovi suoptuženici također su odbacili krivnju na početku suđenja u listopadu 2018.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!