11:41 / 14.01.2020.

Autor: HRT

Bandić najavio pojeftinjenje odvoza smeća

Milan Bandić

Milan Bandić

Foto: - / -

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je najavio da će do početka travnja pojeftiniti odvoz smeća u glavnom gradu.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je najavio da će do početka travnja pojeftiniti odvoz smeća u glavnom gradu. Najavio je i promjene u brzini odvoza papira i plastike, i to već od danas.

- Danas ide naputak Čistoći, preko Ureda za gospodarstvo. U našoj odluci u jednom članku govori o tome da se plastika i papir odvoze najmanje dva puta mjesečno, to će se činiti jedanput tjedno. U roku jednog mjeseca ćemo očistiti grad. I još nešto, ide se ponovno u javno savjetovanje. Odluka o fiksnom i varijabilnom dijelu će se početi primjenjivati od 1. veljače, ali ćemo do 1. travnja preustrojem, pa čak i kadrovskim, u Čistoći omogućiti da se najmanje 25 posto smanje troškovi za smeće u gradu Zagrebu. To je moja preokupacija naredna dva mjeseca, rekao je gradonačelnik Bandić.Petek: Bandić izgubio kompas u gospodarenju otpadom

- Pod pritiskom javnosti i loših rezultata predsjedničkih izbora Bandić najavljuje promjenu odluke koja nije još ni uvedena, istaknuo je oporbeni gradski zastupnik Renato Petek na konferenciji za novinare. Smatra da je gradonačelnik "potpuno izgubio kompas jer je prije nepunih mjesec dana branio odluku o cijeni fiksnog dijela odvoza otpada od 68,5 kn". Upozorio je i da Zagreb uopće nije spreman za novo gospodarenje otpadom jer nema evidenciju za svih 400.000 korisnika, a ni 110.000 spremnika za miješani komunalni otpad nije čipirano. Stoga smatra da će se od 1. veljače moći uvesti samo fiksni dio cijene odvoza otpada, bez varijabilnog.

"Nova netransparentna zapošljavanje u Čistoći"

Petek je upozorio na nova netransparentna zapošljavanje u Čistoći, u kojoj su od početka ove godine zaposlena tri koordinatora s koeficijentima 6,2, odnosno plaćom od oko 17.000 kuna. Jedan od njih je general Vlado Šindler, a dva druga koordinatora su Branimir Vulić i Ante Glavan. Nije jasno na temelju kojih natječaja i čijih odluka su oni zaposleni, a nije jasno ni kako oni pridonose većoj čistoći grada", ustvrdio je. Istaknuo je i da je na zatvorenom dijelu prošlotjedne sjednice Vlade za novog ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša imenovan Siniša Kukuić, blizak Milanu Bandiću. Smatra da bi to posljedično moglo značiti i više sredstava za Zagreb iz tog fonda koji godišnje  raspolaže s 1,5 milijardi kuna.

Na pitanje o zapošljavanju u podružnici Holdinga Čistoći umirovljenog generala Vlade Šindlera, gradonačelnik Milan Bandić je rekao da apsolutno vjeruje predsjednici uprave Holdinga Ani Stojić Deban i šefu podružnice Čistoće Juri Leki, dodavši da kadroviranje prepušta ljudima kojima je dao povjerenje i da je zapošljavanje u njihovoj ingerenciji.
Renato Petek (Patrik Macek/PIXSELL)

Renato Petek (Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!