10:24 / 17.04.2019.

Autor: I.H./HRT/Hina

Bandić: Nije mi neugodno zbog snimki

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na početku je odgovarao na pitanja o gradskoj Skupštini. Na pitanje hoće li Drago Prgomet biti novi predsjednik, Bandić kaže da je pitanje upućeno krivoj osobi jer postoje redoslijed i procedura koji se trebaju poštovati.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić održao je konferenciju za novinare sa suradnicima. Na njoj je govorio o aktima gradonačelnika, ali i o suđenju u aferi Agram, odnosno snimkama koje su nedavno puštene u sudnici.  Među ostalim, rekao je da mu nije neugodno.Podsjetimo, u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i njegovim suradnicima te poslovnim partnerima gradskih tvrtki za navodne nezakonitosti u aferi Agram - i to preslušavanjem audiozapisa nastalih u istrazi tijekom tajnog prisluškivanja telefonskih razgovora optuženika, među kojima se moglo čuti kako zagrebački gradonačelnik urla na svoje suradnike, dogovora zapošljavanja u Gradskoj upravi i koeficijente zaposlenika te se izmišljaju radna mjesta:Na pitanje kako komentira prisluškivane telefonske razgovore, Bandić je rekao da nije riječ o zaposlenju osobe iz njegove obitelji i da se to može provjeriti.

- Za razliku od drugih u Hrvatskoj, ja ono što mislim, to i govorim. Zapošljavam isključivo sposobne, a ne podobne, za razliku od drugih koji zapošljavaju podobne, rekao je.Bandić je dodao da ni jedna od spomenutih osoba nije član njegove obitelji ni bivše ni sadašnje stranke, a jedini je kriterij kojim se vodi poštovanje zakona i procedure te principa sposobnosti, umjesto podobnosti.- Inače o mojim tzv. slučajevima i postupcima koji su u tijeku ne mogu govoriti, dodao je.

Pojasnio je kako se nada da će uskoro moći nešto više reći o akterima, vremenu i okruženju kada se sve to događalo. Dodao je da je pravda spora, ali dostižna, te da stoji iza svake riječi koju je rekao.

- Jedina je moja isprika plastični ili sočni rječnik, ali to je moj stil, a svatko ima svoj stil. Ja imam zato šest mandata, rekao je.

Kazao je da je u ingerenciji gradonačelnika, poštujući sve procedure, da unaprijedi onoga tko je zaslužio i da u svoj tim izabere onoga tko je to zaslužio po principu sposobnosti, a ne podobnosti.

Na pitanje koliko je gradskih ureda izmišljeno na temelju onoga što se moglo čuti, Bandić je pozvao novinare da objave sve USKOK-ove snimke, rekavši da ni jedan ured nije izmišljen, već se prilagođavaju potrebama posla.

- Ja nisam iluzionist, a još manje sam izmislio, i ti vaši gotovi recepti i pitanja sugestivnih odgovora mene neće fascinirati. Pozivam vas da pustite sve, ali ne dio snimki, već sve što sam govorio. Uzmite iz USKOK-a i zabavljajte se time, rekao je, ponovivši kako će uskoro moći govoriti o svom uhićenju.

- To što biste vi mislili da bi gradonačelnik Grada Zagreba trebao biti žmigavac, to je vaš problem. Ja nisam ničiji žmigavac, ja se samo koristim svojim ovlastima, dodao je. Vezano za snimke, ponovio je da stoji iza svake svoje riječi, osim da je "dotična mlada dama moja familija, rod", sve ostalo je točno.  Na pitanje zašto je onda koristio termin "ona je iz moje familije", Bandić odgovara da ne zna zašto ga je koristio te da je osim toga sve drugo točno.

Novinar televizije N1 je Bandića tada pitao je li mu neugodno, na što mu je zagrebački gradonačelnik, među ostalim, odgovorio  - "da ste vi moj suradnik, možda biste jače dobili po tamburi".

- Zašto bi mi bilo neugodno? To je moj stil, pa nisam ja savršen kao vi. Vi ste na N1 savršeni i ja vam čestitam, ja sam i tako nesavršen najbolji. Pitanje je stila. Kad vam ne mogu na sadržaj, udaraju vam na stil. Zašto bi meni bilo neugodno? To je moj kolokvijalan jezik - kazao je.

- Nitko za milijun godina neće dobiti šest mandata zaredom u Gradu Zagrebu. To je pitanje stila, ali više sadržaja. I stila. Ali boga mi i stila, rekao je.

Povukao je paralelu s Franjom Tuđmanom - kaže da ga nisu svi voljeli, ali da u cijeloj Hrvatskoj nema čovjeka sa sličnim stilom, tako ni njega ne vole svi, ali je od Zagreba stvorio "uljuđenu europsku metropolu", svidjelo se to nekima ili ne.


Nezadovoljan brzinom rješavanja problema Imunološkog

Nakon monologa vratio se na temu Imunološki, rekavši da će se idući tjedan o tome čuti malo više. Rekao je i da se dopisivao s bivšim premijerom, kako kaže "prije tri premijera" i da u četiri godine nije dobio odgovor. Dodao je da se s ovim premijerom dopisuje godinu i pol i još nije realiziran projekt, pa će još jednom napisati pismo i očekuje da će idući tjedan imati više informacija.


O novom predsjedniku gradske Skupštine

Na početku je odgovarao na pitanja o gradskoj Skupštini. Na pitanje hoće li Drago Prgomet biti novi predsjednik, Bandić kaže da je pitanje upućeno krivoj osobi jer postoje redoslijed i procedura koji se trebaju poštovati, no koliko on zna, to bi danas trebalo biti apsolvirano. Dodao je da je poštovanje procedure abeceda demokracije.


O sljemenskoj žičari

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić na početku konferencije odgovarala je na pitanje zašto se za izgradnju žičare planira uzimanje kredita istraknuvši kako je praksa dugoročne projekte financirati dugoročnim izvorima.

- Žičara je projekt od pola milijarde kuna i nerealno je očekivati da se toliko izdvoji iz gradskog proračuna jednokratno u jednoj godini. Uobičajena je praksa je da se dugoročni projekti financiraju dugoročnim izvorima, kazala je.

Prebacivanje kredita na ZET pravdala je time što je ZET u sustavu PDV-a a Grad Zagreb čime se, tvrdi, štedi 105 milijuna kuna s obzirom na to da će PDV biti odbitak.

- Kredit će se otplaćivati od prihoda žičare, a ako to ne bude dovoljno dijelom i iz gradskog proračuna, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!