12:46 / 13.02.2020.

Autor: IMS/HRT

Bandić o HDZ-u: Sve što imam o tome sam rekao

-

-

Foto: - / -

Samo prenesite za njih, od 5. do danas sve što sam govorio i ni jednu riječ više neću reći, izjavio je Bandić.
Današnje novine bruje o tome da će zagrebački gradonačelnik Bandić smijeniti sve HDZ-ove kadrove iz svih gradskih tvrtki - jer ga HDZ nije podupro u izglasavanju Generalnog urbanističkog plana. Odbio je komentirati takve tvrdnje, kao i svoj odnos s HDZ-om.

- Bandić najavio novi GUP i javnu raspravu prije ljeta

- "Bandić ostaje do kraja mandata, dok mu zdravlje izdrži ili dok sud nešto ne učini"

- Reakcije na pad GUP-a: Možda idemo na parlamentarne izbore


- To pitajte HDZ. Hvala vam lijepa, ja sve što imam o tome sam rekao, izjavio je Bandić.

Na pitanje sprema li osvetu za HDZ zbog rušenja GUP-a, Bandić je ponovio:

- Sve što imam sam rekao. Samo prenesite za njih, od 5. do danas sve što sam govorio i ni jednu riječ više neću reći.


Na pitanje kada će GUP ponovno doći na dnevni red Gradske skupštine, kazao je da će to biti u najkraćem mogućem roku, i to, navjerojatnije, s novim izmjenama i dopunama.

- Sukladno zakonskoj proceduri u najkraćem mogućem roku, odgovorio je Bandić na pitanje novinara kada će GUP opet na dnevni red zagrebačke Gradske skupštine.

Za emisiju Radija Sljeme "Zagrebi po Zagrebu" izjavio je pak da će, budući da i dalje u velikom broju pristižu inicijative i prijedlozi građana na izmjene i dopune GUP-a, nakon njihove stručne analize najvjerojatnije pokrenuti javnu raspravu o novim izmjenama i dopunama GUP-a. Bandić je to naveo kao najvjerojatniju opciju.

U skladu s propisima, kaže Bandić, Skupštini nakon tri mjeseca može predložiti novo razmatranje prijedloga izmjena i dopuna GUP-a, bez amandmana, koji je nedavno u Skupštini pao jer ga nije podržao njegov koalicijski partner HDZ, a nakon što je Bandić odbio njihove amandmane.

- Stoga pozivam svu zainteresiranu javnost, posebice građane i stručnu javnost, da konstruktivnim prijedlozima pridonesu kvaliteti rasprave i stručnih rješenja na kojima će se temeljiti budući plan koji će pridonijeti strateškom razvoju Zagreba, s posebnim osvrtom na potrebe građana i poslovne zajednice, kazao je Bandić.

Vezano uz najavu potpuno novih izmjena GUP-a, Bandić odgovora da su već sada postojeće izmjene i dopune GUP-a zastarjele.

- Pokrećemo inicijativu za novu javnu raspravu. I mogu reći da će se ona održati prije ljeta, rekao je.

Bandić je naveo da je naložio svim svojim stručnim službama da poduzmu sve korake da pripreme stručne podloge potrebne za izradu novog plana, odnosno GUP-a "koji građani zaslužuju".

Stoga je ponovno pozvao mjerodavno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i njegovog ministra da u što kraćem roku donesu pravilnik i potrebne propise i na taj način stvore preduvjete za razvoj gradova.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!