07:02 / 08.02.2019.

Autor: HRT

Bandić o Povjerenstvu: Neka oni rade svoj posao, a ja ću svoj

Milan Bandić, arhivska fotografija (foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Milan Bandić, arhivska fotografija (foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Na dnevnom su redu bile odluke o mnogim dužnosnicima - Miloradu Pupovcu, Milanu Bandiću, Damiru Krstičeviću, Tomi Medvedu, Nini Obuljen Koržinek te predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.
Povjerenstvo za spriečavanje sukoba interesa kaznilo je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s 30.000 kuna na deset rata, zato što su grad Zagreb i gradska poduzeća sklopili ugovore o zastupanju s Hanžekovićevim odvjetničkim uredom.

Povjerenstvo upozorava da je Bandić bio u odnosu ovisnosti, jer mu je upravo pokojni Marjan Hanžeković platio jamčevinu od 15 milijuna kuna za izlazak iz pritvora.

Riječ je o jamčevini koju je pokojni Hanžeković platio kada je Bandić bio uhićen u sklopu istrage u aferi Agram. Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je kako je odvjetničko društvo Hanžeković i partneri stupilo u poslovni odnos s Gradom Zagrebom i trgovačkim društvima u kojima Zagreb ima vlasnička i upravljačka prava i s njima sklopilo poslove u vrijednosti od 25 milijuna kuna godišnje.

Novaković je pojasnila da se Bandić nakon uplate jamstva nalazio u odnosu ovisnosti prema odvjetničkom društvu i Marijanu Hanžekoviću, pa nije smio ni na koji način sudjelovati u postupku nabave odvjetničkih usluga u kojem sudjeluju Hanžeković i partneri, a posebno nije smio potpisivati odluke i sklapati ugovore s tim odvjetničkim društvom.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kratko je komentirao odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

- Pitajte moje odvjetnika i pravnu službu, inače gradonačelnik se time ne bavi. Neka Povjerenstvo radi svoj posao, a ja ću svoj.

U sukobu interesa je i zastupnik Milorad Pupovac koji je kao član vladinog Savjeta za nacionalne manjine odlučivao o raspodjeli proračunskog novca udrugama nacionalnih manjina među kojima je i SNV kojem je on predsjednik.

Povjerenstvo je odlučilo da je u sukobu interesa jer se kao član Savjeta za nacionalne manjine 5. svibnja 2016. nije izuzeo od glasovanja na sjednici Savjeta na kojoj je donijeta odluka o rasporedu proračunskih sredstava.

Pupovac, koji je iznio svoju obranu pred Povjerenstvom, smatra kako nije prekršio odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa jer SNV nije skup privatnih ljudi koji su s njim interesno povezani, no poštovat će odluku Povjerenstva. Rekao je kako je na sjednici Savjeta sudjelovao u raspravi i ostao na njoj za vrijeme glasovanja, iako "u njegovoj i memoriji Savjeta nije zabilježeno da je glasovao".

Protiv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ministra Damira Krstičevića, Tomislava Medveda i Nine Obuljen Koržinek, što je također bio na dnevnom redu sjednice, postupci se ne pokreću.

Sve je pratila HRT-ova novinarka Maja Kubik:

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!