16:37 / 21.12.2019.

Autor: P.F./HRT

Bandić o prosvjedu protiv njega: Netko radi, netko prosvjeduje

-

-

Foto: - / -

Prosvjednici su, među ostalim, poručili da za projekte koji su potrebni nema novca, dok se mnoge uhljebljuje u gradskoj upravi. A što im je drugo preostalo, komentirao je Bandić.
Nekoliko udruga i građanskih inicijativa na Trgu bana Jelačića u Zagrebu organiziralo je prosvjed protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Među ostalim, poručili su da za projekte koji su potrebni nema novca, dok se, kako kažu, mnoge uhljebljuje u gradskoj upravi. Izrazili su nezadovoljstvo gospodarenjem otpadom u Zagrebu i predviđenim povećanjem cijena.

- Neposredni povod ovoga je posljednje poskupljenje odvoza otpada u Gradu Zagrebu. Situacija je uzrokovana kaosom koji se hotimice proizvodi od strane gradonačelnika i njegovih pratećih infrastruktura. Trebamo jasno i glasno reći: "Dosta je!", rekla je na prosvjedu  Branka Genzić-Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR). 

Inače, Zagreb kreće u gradnju sortirnice otpada koja će se smjestiti na lokaciji nekadašnjeg DIOKI-a, na zemljištu koje kupljeno za 36,5 milijuna kuna. Sortirnica će biti dio sustava gospodarenja otpadom, koji uključuje i postrojenje za biootpad u Novskoj te centar za zbrinjavanje u Resniku. Sve je još u fazi izrade dokumentacije.

Na predstavljanju projekta bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić protiv kojega je održan prosvjed na središnjem zagrebačkom trgu. Bandić se osvrnuo na kritike usmjerene na gospodarenje otpadom u gradu Zagrebu.

- Ja sam gradonačelnik, ja sam odgovoran i za vas. Ja sam odgovoran i kad golub crkne na Jelačić placu, ja sam odgovoran što će oni prosvjedovati danas. A što im je drugo preostalo? Netko radi, jel' vidite da radim, a netko prosvjeduje. Gradonačelnik nema protiv koga prosvjedovati, jedino protiv sebe, objasnio je Bandić uoči prosvjeda.

-  Znamo da napravimo mi i županija oko 400.000 tona otpada, 100.000 tona ćemo odraditi u sortirni, a 60.000 tona ćemo odraditi u Novskoj i ostali dio vozimo na Resnik na mehaničko biološku obradu ovisno što će studija pokazati kakvu tehnologiju, objasnio je Igor Zgomba, direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom.

- S privatnim sektorom trenutno radimo oporabu otpada. Kada budemo imali vlastita postrojenja onda ćemo to raditi na području grada Zagreba i jedan dio na području grada Novske, rekla je Mirka Jozić, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!