11:06 / 03.09.2019.

Autor: HRT

Bandić objavio memorandum koji je potpisao s investitorom iz Dubaija

-

-

Foto: - / -

Dokument je dugo bio nedostupan javnosti, pa i gradskim zastupnicima.
Uoči sutrašnje sjednice skupštine grada Zagreba na kojoj bi se na prijedlog oporbe trebalo raspravljati o projektu transformacije područja zagrebačkog velesajma i hipodroma, takozvanog zagrebačkog Manhattana, gradonačelnik Milan Bandić je konačno objavio memorandum koji je potpisao s investitorom iz Dubaija, a koji je dugo bio nedostupan javnosti, pa i gradskim zastupnicima. Memorandum o razumijevanju potpisao je s tvrtkom Eagle Hills.

Bandić kaže kako je "napravljen cirkus" oko "jednog običnog papira, memoranduma o razumijevanju koji se u poslovnom svijetu podrazumijeva".

- Mislite da je Bandić žmigavac koji će se toga preplašiti i odustati od tog projekta - dodao je.Memorandum je objavljen na službenim stranicama Grada Zagreba:

Memorandum o razumijevanju

Namjeru izgradnje takozvanog zagrebačkog Manhattana komentirala je predsjednica GLAS-a i zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš. Nepojmljivo je, smatra, da se u vrijeme borbe protiv klimatskih promjena planira uništiti gradska zelena površina. 

- Nijednom gradu na svijetu u ovom trenutku ne pada na pamet da svoju zelenu površinu prenamjenjuje u površinu namijenjenu za gradnju, osim gradonačelnika Grada Zagreba. Dakle, kad svi kažu 'čuvajte zelene površine, male enklave zelenog', u Zagrebu ništa nije sveto pa nije sveta ni ta zelena površina - rekla je Mrak-Taritaš, dotaknuvši se i verbalnog gafa gradonačelnika kada je Dubai nazvao europskom metropolom.

- Evo, gradonačelnik je, kada je posjetio poznatu europsku metropolu Dubai, odlučio da se baš na hipodromu mogu graditi neboderi - komentirala je.Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević istaknuo je kako je gradonačelnik Bandić nakon velikog pritiska novinara, javnosti i oporbe konačno objavio dokument.

Tomašević je na svom Facebook profilu napisao kako je Bandić to učinio samo dan prije sjednice Gradske skupštine na čijem je predloženom dnevnom redu njihova točka, Kluba zastupnika lijevog bloka, prema kojoj bi se Bandića zadužilo da gradskim zastupnicima podnese izvješće o realizaciji projekta "Zagrebački Manhattan", a to izvješće bi sadržavalo i Memorandum.

Rekao je kako se gradski zastupnici Kluba lijevog bloka nisu dali ponižavati prošli petak kada je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić "arbitrarno odlučio, bez ikakvog zakonskog uporišta, da gradski zastupnici mogu vidjeti Memorandum na samo 15 minuta bez ikakvog zapisivanja". Najavio je i detaljnu analizu Memoranduma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!