11:22 / 17.01.2018.

Autor: HRT

Bandić otvorio radove na uređenju Trga kralja Tomislava

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uređenje površine oko spomenika kralja Tomislava te restauratorski radovi na spomeniku vrijedni su oko dva milijuna kuna bez PDV-a, a trebali bi završiti prije ljeta.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je radove na uređenju površine oko spomenika kralja Tomislava te konzervatorsko-restauratorske radove na spomeniku, vrijedne oko dva milijuna kuna bez PDV-a, koji bi trebali završiti prije ljeta. 

Ukupno 324 m2 zelene površine oko postamenta spomenika kralja Tomislava popločat će se kamenom Ghiandone Sardo debljine 8 cm, koji su izabrali Zagrepčani na javnoj anketi. S obje strane spomenika izgradit će se prilazne staze u sipini kako bi se omogućio ulaz u park osobama s invaliditetom i teško pokretnim osobama. Izvođač radova je zagrebačka tvrtka "M. SOLDO" d.o.o., stručni nadzor obavlja zagrebačka tvrtka "MLASING" d.o.o., a projektanti su Branko Silađin i Alojzije Car, rekao je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje i promet Damir Đerzić. Izvodit će se i konzervatorsko-restauratorski radovi na granitnom postamentu, na brončanom reljefu na postamentu i na brončanom spomeniku kralja Tomislava, koje će obaviti Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba.

"Kada smo prije dvije i pol godine počeli uređivati Tomislavov trg u četiri faze, tri smo apsolvirali, ostala je četvrta. Prva je bila kako sanirati oborinsku odvodnju u depresiji Tomislavov trga, druga je bila fontana, treća je bila javna rasvjeta i hortikultura (...) i četvrta je ostala da uredimo spomenik i okoliš spomenika, da ljudi mogu normalno funkcionirati", izjavio je Milan Bandić. Rekao je da je tvrtka "M. SOLDO", koja je taj posao dobila u javnom nadmetanju, u obvezi za šest mjeseci završiti radove. Na pitanje novinara kad će početi obnova fasada oko Trga kralja Tomislava, Bandić je odgovorio da će o tome govoriti idući tjedan.

Damir Đerzić izjavio je kako su počeli radovi prve faze modernizacije ovjesne javne rasvjete Donjeg Grada koja obuhvaća Kačićevu ulicu (od Klaićeve do Ilice), Medulićevu i Dalmatinsku ulicu. Na trasi od 975 m predviđena je zamjena 33 dotrajale svjetiljke novim LED svjetiljkama. Potrošnja nove LED rasvjete bit će skoro dvostruko manja od sadašnje. Radovi su počeli 15. siječnja, a izvode se noću. Završetak je predviđen 28. siječnja. Vrijednost je oko 320.000 kn bez PDV-a, a izvodi ih tvrtka Elektro-Energetika. Početak radova druge faze modernizacije najavljen je za ljeto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!